Пенсионираният през септември програмен директор на програма "Хоризонт" - Ивайло Савов, се завръща в БНР. Той ще заеме длъжността на редактор в програмата, направление "Актуални предавания", Нощни и вечерни новини от 1 ноември 2019 г. на безсрочен трудов договор.

Савов бе един от основните критици на уволнения от СЕМ генерален директор на БНР Светослав Костов и в разгара на скандала в радиото го призова да разкрие кой е искал да бъде остранена съдебната журналистка Силвия Великова. 

Пред Клуб Z Ивайло Савов съобщи, че ще заема тази длъжност само в мандата на временния генерален директор на БНР Антон Митов. Той разказа, че приема да се върне в радиото, защото от 13 септември управителният съвет, който беше избран в мандата на Светослав Костов, не е направил нищо, за да реши кризата в ръководството на "Хоризонт".

По време на изборите радиото е било оставено без директо, без главен и без заместник-главен редактор. Ако са искали да решат тази криза, са можели да го направят, смята той. Кой би дошъл за два месеца до следващия конкурс, попита Савов.  "Сега доста хора работят против интересите  на Радиото. Необходимо е да се върне диалогът по етажите на БНР", допълни журналистът.

Костов се завръща?

По-рано стана известно, че уволненият от СЕМ генерален директор на БНР Светослав Костов обмисля дали да кандидатства пак за поста в обявения нов конкурс - имал и право, и квалификация, и опит. 

Това обяви самият той днес пред журналиста Георги Коритаров по ТВ "Европа". Решение обаче още не бил взел.

Медийният регулатор обяви конкурс за нов шеф на общественото радио, след като острани избрания само преди няколко месеца Костов заради груби нарушения - след които допускане на безпрецентното спиране на ефира на програма "Хоризонт" в продължение на близо пет часа на 13 септември. Излъчването на БНР дотогава не бе прекъсвано никога, дори по време на война. Краткото управление на Костов приключи с криза, скандал, протести на журналисти с обвинения за цензура и натиск.

Кандидатите за генерален директор на БНР могат да подават документи до 5 декември, изслушванията на концепциите на претендентите ще се проведат на 20 и 21 януари, а изборът от СЕМ ще се състои на 22 януари, гласят приетите правила.

В същото време обаче Костов обжалва пред съда уволнението си. По думите му днес СЕМ е избързал с решението да го острани - особено на фона на текуща проверка в прокуратурата за спирането на ефира на БНР и съмненията за натиск, както и при действаща анкетна парламентарна комисия, която проверява случилото се.

Ако съдът се произнесе по жалбата след края на новия конкурс пък имало (хипотетичен) риск БНР да се окаже с двама директори - остранен и възстановен и новоизбран, заяви още Костов пред Коритаров. 

Светослав Костов и днес продължи да отрича всичко, в което е обвиняван и подозиран от средата на септември насам, прехвърляйки отговорността другаде - като се започне от опита за отстраняване от ефир и смяна на ресора на журналистката Силвия Великова, през спирането на програма "Хоризонт", оказване на натиск и цензура. Той заяви, че адвокатът му работи за завеждане на съдебни дела за изказвания и твърдения по негов адрес, защото "не може хора, с които съм работил, да лъжат така безочливо".

Той продължи да настоява, че не е имало натиск от политици за действия в радиото. В това число и за отстраняване, и за последващо възстановяване на Силвия Великова в ефир и от ресора й. Нямало такъв и от Бойко Борисов. "Натиск" - по думите му - имало от "общественото мнение" и от "журналисти" по казуза Великова (въпреки че сам отрича да й е сменян ресора или да е отстранявана - б.р.).

Самият Борисов се намеси, но за връщането на журналистката в ефира на БНР, като нарече и "главанаци" онези, които са взимали решенията в радиото по случая.

По думите на Костов в мотивите на СЕМ за уволнението му имало "лирични отклонения". За причините да бъде махнат обяви, че "няма идея", но "моята версия ще я запазя за себе си, тя е формирана от това, което са ми казвали". Последва следния диалог с водещия:

Коритаров: Защо пък СЕМ  да иска да обезглави радиото?

Костов: А защо да не го обезглавява?

Един от сценариите бил за сливане на БНР и БНТ, друг - "че може да съм неудобен", а пък "хората от СЕМ си говорят с доста хора от радиото...", подхвърли Костов.

Той сподели и поредна вариация на версията защо ефирът на "Хоризонт" замлъкна за часове без аналог в историята му: този път обяснението е, че самият Костов е разбрал, че няма програма на сутринта на 13 септември, никой не му е казал, че профилактика на студийния комплекс значи спиране на радиото, а това било станало с един имейл. Което е странно предвид факта, че още на 12-и на сайта на радиото се появи обява за предстоящото спиране на сигнала.

Според показанията на директор "Техника" в БНР Пламен Костов пред прокуратурата, за които съобщи преди време самата прокуратура, нарежданията към него за спиране на ехира идвали именно от Костов.