Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Г-жо Манолова, напуснахте поста омбудсман заради участието си в местния вот в София, който не спечелихте. Първите коментари по ваш адрес бяха, че след всичко това ще останете просто адвокат. Или както гласи журналистическото клише - какви са бъдещите ви творчески планове?

Аз съм адвокат. Това е професията, която съм си избрала и работя с удоволствие. Която е тясно свързана със защита на правата на гражданите. В работата си винаги съм стояла зад интересите на гражданите за решаване на техните проблеми и адвокатската работа е една от възможностите за това. Така че с удоволствие се върнах в адвокатската си кантора и водим първите си дела. Казвам с гордост - да, работя като адвокат. 

Усилено се говори обаче, че правите политически проект.

С хората, които ме подкрепиха в кметската кампания, гражданите, които се включиха решихме, че ще продължим - че каузата, на която посветихме два месеца - разграждането на авторитарния модел, трябва да бъде продължена. И ще я продължим с граждански позиции. 

Взехме това решение неформално още на 11 ноември, когато внесохме документите за касиране на изборите и оттогава до днес работим по подготовката на документите и визията за гражданската платформа.

Под каква форма ще се появи - неправителствена организация?

Гражданска платформа, която ще бъде регистрирана като юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза. Ще подадем документите за регистрация в края на седмицата, на 6 декември. Учредители ще бъдат хора, които стояха до мен в кметската кампания. С тях минахме през една сериозна битка, имаме си доверие.  

С какво конкретно ще се занимава тази организация?

В програмната декларация ще заложим демократични ценности - върховенство на закона, свобода на медиите, честни избори, честна бизнес среда, граждански права, честно разпределение на публичните ресурси, подкрепа на малкия и средния бизнес, подкрепа за земеделските стопани и разбира се, битка срещу бедността и неравенствата.

Ще се занимаваме с разрешаване на конкретни проблеми на отделни граждани и на групи от граждани, както и с конкретни каузи. Ще осветляваме и ще представяме проблемите публично и ще съдействаме за тяхното решаване. Ще предлагаме решения. Ще осъществяваме граждански натиск там където няма чуваемост.

Какви са мащабите на инициативата?

Няма да бъде позиционирана само в София, а в цялата страна. Вече получихме десетки обаждания с желание за отваряне на приемни в техните градове и за включване в гражданския проект. Така че ние ще бъдем и във Видин, и във Варна, и в Пловдив, и в Смолян - навсякъде, където гражданите имат проблем, за да съдействаме за неговото решаване. А също така и хората да се обединяват, за да защитават интересите си.

Учредителите трябва да са минимум 7 души, при нас ще са много повече, след което ще дъдем възможност на желаещите да се присъединят. Така че това ще бъде мрежова организация. Очакваме да се присъединят и неправителствени организации, синдикати и др.

Всичко това звучи като изграждане на партийна структура и налага логичния въпрос - целта да прерасне в политически проект ли е?

Не, няма да правя партиен проект. Разбира се, гражданските проблеми също в някакъв смисъл са политически проблеми - например каузата за честни избори, честни медии, честна бизнес среда. Така че ние не бягаме от това, ние бягаме от партийността.

Сега може би да, но в перспектива?

Трудно е да се каже. Има много гражданска енергия и огромно очакване персонално към мен, че няма да спра, а ще продължа. Въпросите по време на кампанията бяха "Защо само в София? Защо не в цялата страна?". Но категорично организацията няма да се превръща в партия. 

Вероятно и защото хората все още ви припознават като омбудсман. С организацията, която създавате, няма ли да бъдете на практика нещо като омбудсман в сянка?

И в кметската кампания на няколко пъти казах, че продължавам да съм омбудсман - и като кандидат за кмет, и че ще продължа да бъда омбудсман и ако ме изберат за кмет, и ако не ме изберат за кмет. Даже си представях работата си като кмет-омбудсман. До края на живота си каквото и да правя, на каквато и позиция да е, ще бъде препратка към омбудсмана. 

Как ще финансирате дейностите по тази гражданска инициатива?

С дарения и чрез хората, които се включват в кампанията, включително и аз вече имам приходи като адвокат.  Да, питат ме: Как оставихте държавната служба и държавната заплата? Сега парите си ги изкарвам лично с личния си труд и една част от тях ще бъдат вложени в подкрепа на гражданската платформа. Хората, които се включват, са хора с професии и кауза и също участват. Ясно е, че една такава гражданска структура не може да генерира собствени приходи.

Подготвяме и платформа на бъдещия сайт, кръстена "Гражданска платформа за натиск" - за подаване на сигнали и жалби, така че няма да се налага да ходим винаги на място. Ще има електронна платформа и за набиране на средства. 

Т.е. ако правилно разбирам, искате да сте нещо като медиатор между лични и обществени каузи и инициативи и властта?

Да, вече имаме различни позиции, в т.ч. за бюджета, където настояваме да бъдат подкрепени майките с още 66 млн. лв, да има още 70 млн. лв. за изграждане на детски ясли и градини във всички проблемни градове. Имаме становища за бюджета на НЗОК, за мръсния въздух, за обществените поръчки, за данъците, за застрояването на Витоша и мн. др. След като регистрираме гражданската инициатива, тези становища ще излизат от нейно име. 

При положение, че управляващите ви приемат като опонент, как ще легитимирате тази организация, ако те се опитват да я игнорират?

Не очаквам и не се стремя властта да ме харесва - това би било лош атестат за всяка организация, която защитава гражданите. Прекарах една кампания, в която властта тежко не ме харесваше и впрегна целия си репресивен апарат. За мен е важно каузата да е справедлива. Не очаквам друго. И през последната една година властта запушваше всички важни каузи на омбудсмана и това беше и една от причините да напусна поста. Не ми се струваше коректно да лъжа хората, че ще решаваме проблеми, а да се окаже, че ще си останат с очакванията.

Излиза, че единственият начин да прокарате идеи и законови изменения ще е чрез опозицията - БСП. Как ще ви разделят от БСП?

- Чрез граждански натиск. Това как ще ни разделят от БСП си е техен проблем. След два месеца кампания се видя какъв кандидат съм. Видя се, че нито един от хората около мен не е партийно свързан. А недоброжелатели, които ще се опитат да ни дискредитират, винаги ще се намерят. Нека си говорят. 

От дистанцията на времето не съжалявате ли, че не направихте като също независимия кандидат Борис Бонев, който сега иска да е заместник-председател на Столичния общински съвет, а ГЕРБ го подкрепя в това?

- Постовете не ме интересуват. Била съм заместник-председател на парламента, била съм омбудсман, сега съм адвокат - все работи, които харесвам. Позициите ги правят хората. Сега вече съм честен частник - возя се на такси. 

Искате касиране на вота в София, но като автор на Изборния кодекс, трябва ли да се промени нещо и в него?

Трябва да се промени не Изборният кодекс, а начинът, по който се произвеждат избори. Във връзка с касирането проведохме и собствено разследване, в т.ч. как хора без баджове са започнали да ровят в чувалите с изборните книжа и това се е случвало пред членове на СИК.

Има ли кой да свидетелства за това?

Ще свидетелстват, да. Но тези избори минаха. Аз водя това дело, за да бъдат изкарани тези нарушения - хората да ги видят, а организаторите евентуално да се засрамят. Но най-вече - за да не се повтарят. Защото утре ще откраднат на Бойко Борисов гласовете.

Коментари

Няма отърване!

От това червено кречетало!

Калин

Нещо като майка Тереза . С мрежа из страната. Възниква един въпрос – кой ще дава парите ? Иначе целите на платформата са : Демократични ценности, върховенство на закона, граждански права, битка срещу бедността. Всичкото е едно голямо бла-бла-бла-бла-бла, като всички останали извън политиката, които не искат да се разделят с нея. Работила като адвокат, ама правила платформа. Като адвокат работи Марковски. А тези с платформите и проектите не им се къса с политиката. То не бяха платформи, то не бяха проекти. Всички обаче са на политическото гробище.„ Ето ги последните платформи и проекти : Движение ″България на гражданите″ Движение 21 Баста Нормална държава Ред, законност и справедливост ЛИДЕР Българска пролет Движение Гергьовден ГОР ГОРД Възход ССД Глас Народен България без цензура Движение „Да, България!“ АБВ ВОЛТ Демократична България Няма такава държава КОД Но докато не каже кой ще дава парите на тази „платформа”, тя ще се опитва да заблуждава, потенциалния си електорат. Но след загубата на изборите в София, тя просто вече няма да има такъв. Опитът с досегашните „платформи” и проекти показва именно това.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Това кречатало

остана без работа и сега ше ръси простотии по телевизиите денонощно.Нема отърване.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Това си е силна конкуренция

Това си е силна конкуренция на "арменския поп"!
 's picture

Petyo9

Картечарката Мая

явно страда от устна диария. Недолюбвана е дори и от средите на червеният планктон. Все пак можеше да натрупа политически рейтинг и да си направи личен PR ако беше приела предложението на Радан Кънев да се откаже от втория тур за да даде възможност на Борис Бонев да се изправи срещу Юрданка. Само, че пропусна тази златна възможност. Не знам на какво се е надявала. Ако беше проявила смелост да го направи, сега би се радвала на доста по-широка подкрепа.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.