Футболът престава да е "просто една игра", когато нещата опрат до нашия личен интерес. Това се отнася и за класациите. Уж си казваме, че гласуването в тях е субективно, а понякога и користно, пък не преставаме да се вълнуваме, дойде ли ред за годишни награди.

Българските Футболист №1 и Спортист на годината будят все по-малък интерес, тъй като големите са все по-малко и с все по-скромни постижения.

За сметка това вече над десетилетното съперничество между двамата велики на съвременния футбол Лео Меси и Кристиано Роналдо поляризира мнения. Снощи капитанът на "Барселона" спечели "Златната топка" за шести път и това отприщи много коментари. 

Новото е, че задочната му битка беше не с Роналдо, а с Върджил ван Дайк от "Ливърпул". Само седем точки правят разликата в полза на аржентинеца. А Кристиано е едва трети - за първи път от близо десет години. Слабата есен му отреди поддържаща роля в световните класации.

Лео Меси

Всяка генерация има своите герои. Гледали сме Диего Марадона, Мишел Платини, Зико, Роберто Баджо, Ромарио, Гари Линекер, Зинедин Зидан, Христо Стоичков...И колкото и да говорят, че "не е като едно време" - днес нямало толкова ярки личности на терена, това просто не е вярно.

Щастливци сме и като съвременници на Лео Меси, Кристиано Роналдо и на още един куп асове край тях.

Колкото и да е отричан от някои заради липсата на успехи с Аржентина и това, че в цялата си професионална кариера е играл само в един клубен отбор, аржентинецът е най-отгоре на своето време. 

Той притежава божествената частица, наречена талант, но пък успя да го развие и да бъде постоянен повече от едно десетилетие. Слаби периоди е имал, но не и слаб сезон. Може би дори не слаб месец. Почти всяко негово отиграване носи наслада. 

Така беше и в изминалия сезон и година. 46 гола в 54 мача за Аржентина и "Барселона" е завидно постижение на 32 години. С Меси начело Барса стана шампион на Испания.

Значи ли това, че Лео заслужено печели "Златната топка" за шести път? Не. Без драма. Просто има най-малко един футболист, който заслужаваше повече както в индивидуално качество, така и в отборно като принос.

По логиката, според която журналистите са го посочили като №1, Меси всяка година трябваше да е със "Златна топка", още откакто се утвърди в "Барселона". Именно защото не спира да бележи, да асистира и дриблира.

Не е лишено от логика да се гласува и за Роналдо, независимо от "сухата" откъм голове есен. Португалецът стана шампион на Италия с "Ювентус" и опроверга скептиците, че нямало да е толкова успешен реализатор на Ботуша - заради по-защитната философия там. Спечели първата Лига на нациите с Португалия, докато Меси и Аржентина пак се провалиха на Копа Америка.

Тук спорът може да е безкраен - може да си говорим и няма да разберем как е дошла Коледа.

Върджил ван Дайк

Юрген Клоп може да е шегаджия, но рядко говори неща, с които да не се съгласиш. Германецът отбеляза преди дни, че холандецът заслужава да е №1 заради стореното през годината в защитата на "Ливърпул", пък и на Холандия, която игра на финал в Лигата на нациите и преодоля без проблеми евроквалификациите.

Меси е явление, истински гений, отчете Клопо, но наградата все пак е годишна, а не за цялостен принос. Треньорът не може да си представи своя "Ливърпул" без Ван Дайк. Той и вратарят Алисон са основата на този толкова впечатляващ тим. Истинска стена. Малцина са онези, които успяха да преминат през Ван Дайк. Всичко, което той прави, е възхитително - покриване, подсигуряване, позициониране, игра с топката... вкара не малко голове, лидерските му качества...

Нали не сме забравили, че "Ливърпул" спечели Шампионската лига, а през миналия сезон щеше да грабне титлата навсякъде другаде - просто в Англия "Манчестър Сити" направи перфектна пролет. Но нали виждате какво се случва есента. 

Личното ми мнение - №1 за 2019 г. е Върджил ван Дайк. То е точно толкова субективно, колкото и останалите. Как да сравниш обективно изцяло атакуващ футболист със защитник? От два различни отбора и две различни нации и първенства?

Конспирация?

Така твърдят някои - комерсиални игри на УЕФА, ФИФА, ФАФА, ФУФА и спонсорите. Скоро щели да дадат шеста и на Роналдо, така всички ще са доволни. Не вярвам точно в тези конспирации. За Лео и Кристиано просто вече се гласува по навик. Със същата рутина, с която пишем как Иван подал на Петър, който шутирал, но Георги избил "с вещина".

И хайде да спрем споровете - точно в сезона на класациите. Справедливи анкети няма.

Футболът е красив и зрелищен заради всички тях - Роналдо, Меси, Ван Дайк, Мане, Салах, Агуеро, Стърлинг, Мбапе, Левандовски и отборите им. Краят на Меси и Роналдо е близо, така че нека им се порадваме още малко, с по-малко хейт по възможност.

След тяхната ера и без това ще спорим за други герои.