Лео Меси за шести път стана носител на "Златната топка" на списание "Франс футбол". Той получи най-голямото индивидуално отличие във футбола на церемония в Париж.

Капитанът на "Барселона" беше фаворит за трофея, независимо че спечели "само" титлата на Испания. Той реализира 45 гола през сезона.

№2 е Върджил ван Дайк ("Ливърпул"), а трети в гласуването на реномирани европейски журналисти е Кристиано Роналдо ("Ювентус").

Всичко това е случи пред очите на Христо Стоичков - носител на "Златната топка" за 1994 г. Камата посрещна №10 пред залата и го поведе по червения килим (горе) за снимки преди шоуто. №8 беше специално споменат от водещия на шоуто - Дидие Дрогба (долу).

Кристиано Роналдо, който остана №2 с пет Златни топки, не присъстваше. Той предпочете церемонията за годишните футболни награди на Италия в Милано.

За най-добър млад футболист на миналата година беше провъзгласен Матайс де Лихт ("Аякс" и "Ювентус"). Той получи наградата от своя предшетвеник за отличието Килиан Мбапе.

Матайс де Лихт.

Вратар №1 е Алисон Бекер ("Ливърпул"). Статуетката носи името на Лев Яшин.

Алисон.

Меган Рапино, капитанката на световните шампионки от САЩ, е футболистка №1 (долу).

Топ 10 на най-важната класация:

1. Лионел Меси (Аржентина/“Барселона”)

2. Върджил ван Дайк (Холандия/“Ливърпул”)

3. Кристиано Роналдо (Португалия/“Ювентус”)

4. Садио Мане (Сенегал/“Ливърпул”)

5. Мохамед Салах (Египет/“Ливърпул”)

6. Килиан Мбапе (Франция/“Пари Сен Жермен”)

7. Алисон Бекер (Бразилия/“Ливърпул”)

8. Роберт Левандовски (Полша/“Байерн” Мюнхен)

9. Бернардо Силва (Португалия/“Манчестър Сити”)

10. Риад Марез (Алжир/“Манчестър Сити”)

Лука Модрич, който спечели трофея през миналата година, го предаде в ръцете на Лео Меси.

„Искам да благодаря на моя клуб "Барселона", на моите съотборници, които са част от тази награда, както и на журналистите, гласували за мен, рече Лео Меси. - Преди десет години получих първата си "Златна топка" тук - в Париж. Помня този ден, дойдох с тримата си братя и бях на 22. Ставащото сега за мен е немислимо. Получавам шестата си "Златна топка" в съвсем различни времена. Всичко е специално за мен. С жена ми и трите ни деца съм късметлия. Също така братята ми и много братовчеди са тук.”

„През цялото време не спрях да мечтая, да продължавам да се развивам, да се подобрявам ден след ден и да се наслаждавам на футбола. Благодаря на Господ, че ми позволява да правя това, което обичам. Като се има предвид възрастта ми тези мигове са наистина велики, защото отказването от играта приближава. Но имам още няколко години пред себе си. Явно времето върви бързо и се надявам всичко да продължи в този дух”, завърши аржентинецът.