Пълен преглед на започнатите проверки, създаване на всекидневен медиен мониторинг за установяване на случаи на корупция и конфликт на интереси в медийни публикации от всякакви източници, създаване на обществен и консултативен съвет, мерки за преструктуриране на администрацията и цялостната й работа, подобряване на медийната политика  - това са част от предложенията на кандидата за председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров с концепцията му за работа.

Документът от 25 страници е публикуван в интернет страницата на Народното събрание, което предстои да избере наследник на подалия оставка Пламен Георгиев (към днешна дата консул на България във Валенсия). Формално Цацаров има конкурент за поста в лицето на депутата от "Воля" Симеон Найденов.

Цацаров отчита работата на КПКОНПИ до момента като добра основа, но с "нужда от обективна оценка". Предложенията си за промени във всяка от насоките на работа на КПКОНПИ мотивира с личния си опит, както и с препоръки, правени досега в мониторинговите доклади на Европейската комисия по механизма за сътрудничество.

Идеите за реформа в администрацията и начина на работа на антикорупционната комисия започват с анализ на състоянието в момента и натовареността на различните звена и отделните служители. От концепцията става ясно например, че в КПКОНПИ има специализирана дирекция "Противодействие на корупцията", която е много натоварена, но няма достатъчен капацитет:

"Броят на служителите в дирекцията е неадекватен на обема работа, която й се възлага. Това налага предприемане на спешни мерки за осигуряване на допълнителни щатове в нея и незабавно започване на процедури по назначаване на лица, отговарящи на съответните изисквания", пише Цацаров.

Той обаче уточнява, че осигуряването на повече хора ще е за сметка на незаети щатове в други дирекции, където натоварването е значително по-малко и преструктурирането нв администрацията няма да изисква увеличение на бюджета на КПКОНПИ.

Втори проблем, който Цацавор вижда в административната организация, е, че антикорупционната дирекция работи преди всичко по нареждане на специализираната прокуратура, но няма териториални звена. Причината е, че местните подразделения на антикорупционния орган се занимават само с проверките и производствата по отнемане на незаконно имущество, което е друга част от правомощията му. По този начин обаче противодействието на корупцията е съсредоточено в София.

Пълна промяна в начина на проверка за почтеност на служителите на КПКОНПИ планира още Цацаров, ако бъде избран за неин председател (възможността това да не се случи е пренебрежимо малка към момента - б.р.) За целта ще се използва и чуждестранен опит, освен това работата ще бъде възложена на инспектората, пряко подчинен на председателя, който сега проверява сигнали срещу служители, но не прави оценки за почненост. Начинът, по който се прави последното, според Цацаров "не е най-силната гаранция за обективност". Бъдещият председател на КПКОНПИ планира и обучения, ще има и нови тестове за интегритет, а проверки ще се правят и изненадващо.

В концепцията се говори и за разработване на образци за етични стандарти за поведение, които да бъдат внедрявани в държавните институции.

Цацаров ще предложи още създаване на консултативен съвет към КПКОНПИ, който да прави анализ за корупционния риск в законодателството. За целта намерението е да бъдат привлечени "утвърдени юристи" и учени в различни сфери, чиято експертиза да се използва.

Нова дирекция "Информационно обслужване и технологии" планира още кандидатът за шеф на КПКОНПИ. Тя ще следи както за поддържането на публичните електронни регистри, така и за техниката и програмите. Реформа ще има и по отношение на работата, свързана с конфликта на интереси. В момента с това се занимават две различни дирекции - "Публичен регистър" и "Конфликт на интереси".

"Всяка от тях обслужва отделно направление от дейността и правомощията на КПКОНПИ. В същото време в работата им има и определена свързаност, породена от необходимостта за обмен на информация. В много от случаите първоизточникът на евентуален конфликт на интереси може да бъде открит още в декларацията, подавана пред КПКОНПИ, и по-специално в частта й за интересите", се казва в концепцията.

Промени ще има и в попълването и образците на декларациите за конфликт на интереси, защото сега са твърде сложни и голяма част от установяваните впоследствие несъответствия са плод на грешки, незнание и липса за яснота при начина на попълване, става ясно още от документа.

КПКОНПИ ще има чисто нов сайт, ако Цацаров я оглави. Причината - сега твърде малко хора ползват този сайт и затова той трябва да се оптимизира както с повече и по-регулярна информация, така и със създаване на възможност за по-лесно подаване на сигнали от гражданите.

Обществен съвет с равна възможност за участие на неправителствени организации, чиито цели и дейност имат антикорупционна насоченост, е друг приоритет на Цацаров.

"Съветът следва да работи по правила, с редовни периодични и публични срещи, на които да бъдат обсъждани въпроси, свързани с противодействието на корупцията, с гаранции, че становищата и предложения на обществения съвет, ще срещнат задължително обсъждане от състава на комисията", пише той.

Следващото предложение може да се смята и за критика към работата на КПКОНПИ до момента: 

"Комисията се нуждае и от по-активна медийна политика. На медиите при равен достъп следва редовно да се предоставя актуална информация както чрез прессъобщения, публикувани и на интернет страницата, така и пряко от председателя и членовете на Комисията. Необходимо е също утвърждаване на правила за медийна комуникация, които да регламентират предоставянето на актуална информация (включително и от говорител) и да осигурят функционирането на пресцентъра на комисията", смята Цацаров.

Цацаров иска още по-добра материална обезпеченост на антикорупционния орган с намирането на сграда, в която да работят всички служители на органа. Нужда има и от терен, където комисията да съхранява обезпечено имущество, когато това ѝ е възложено.

Следващата крачка в процедурата за избор на нов председател на КПКОНПИ е изслушване на концепциите в ресорната парламентарна комисия, а след това гласуване в пленарната зала. Досега всички в парламента без БСП и "Воля", която има свой кандидат, са декларирали подкрепа за Цацаров - вносителите на номинацията му ГЕРБ и "Обединени патриоти", както и ДПС. Лидерката на социалистите Корнелия Нинова обяви, че няма да подкрепи лично нито един от кандидатите с мотива, че начинът на избор на ръководство на КПКОНПИ е сбъркан и това трябва да е правомощие на президента. За останалите депутати от БСП няма решение как да гласуват - поне до момента.

Новоизбраният председател на антикорупционното звено ще довърши мандата на Пламен Георгиев, от който остават около 4 години.

Кратката концепция на другия кандидат Симеон Найденов можете да видите тук.