Кандидатът за шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров обяви, че ще предложи конкретни и прагматични неща за работата на комисията. 

"Те при всички случаи ще бъдат свързани с това тя да бъде събудена от състоянието, в което се намира сега."

Действащият главен прокурор дойде в парламента днес, за да убеждава "Обединени патриоти" в своята кандидатура за поста - след като вече бе номиниран за него от управляващите.

 

"КПКОНПИ има потенциал и по някакъв начин мога да допринеса тя да получи това място, което ѝ отрежда законът", добави Цацаров. 

И изпревари въпроса дали ще предлага промени в антикорупционния закон, като отбеляза, че това не е негова работа.

"Не може да сте оптимисти за мен, един човек нищо не решава - трябва да сме оптимисти за всички", продължи той.

Действащият главен прокурор реши да си сподели мнението и на важния въпрос "пред кого би коленичил" (с явна препратка към протестиращите срешу Иван Гешев, които коленичиха пред президенството - бел- ред.)

"Според мен коленичи се в два случая - единият, когато човек много горещо се моли на Господ. Другият случай, когато се отдава памет на загиналите за България. Случаят, към който ме отнасяте, не е нито един от двата", разясни той.

На въпрос какво ще трябва да се направи с поста на главен прокурор, ако бъде избран за председател на КПКОНПИ преди изтичането на мандата си, Цацаров отговори, че това е бъдещ въпрос, който ще се обсъжда, ако бъде избран. 

"Ако бъда избран, ще дойде момент, в който този въпрос ще трябва да се реши според Конституцията и законите. Но на този етап да говорим как ще се действа, е прекалено рано", отбеляза той.

Попитан за мнението на БСП, че начинът за избиране и назначаване на комисията е сгрешен и всъщност не гарантира разследването на корупцията по висшите етажи на властта, Цацаров отговори:

"Комисията действа по закон. Ако мотивът на някого е, че този, който избира, не може да бъде разследван, може би малко трябва да се замисли за правната логика. Аз политическа логика не желая да коментирам".

Според него идеята (на БСП-бел.ред.) председателят на КПКОНПИ да се назначава от президента не била "най-положителният и най-работещ модел". Припомни, че това е била идея на социалистите и преди години при обсъждането изобщо на модела за създаване на единен антикорупционен орган и още тогава той изразил това си становище. Сега не го променял. И коментарът му не бил свързан с това, че се кандидатира за поста в КПКОНПИ.

"Ако ме питате или в хода на изслушванията ме попитат какво е мнението ми за антикорупционните модели, бих казал следното - ако и БСП, и другата позиция се изчисти от политическия момент, може би ще стигне до много по-прагматични решения."

След срещата от "Обединени патриоти" излязоха с решението, че ще подкрепят кандидатурата му.

"Постигнахме съгласие по много въпроси за работата на КПКОНПИ. Да се избират членовете ѝ и от парламента, да не е с толкова раздут състав, да не се превръща в репресивен орган", заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. "Също така чухме и виждането и разбиране на Цацаров по отношение на преките спешните промени, на които чисто административно трябва да бъде подложена тази комисия"

Цацаров изразил съгласие и по становището на "патриотите", че трябва да се разчисти антикорупционния закон от прекалените полицейски правомощия, СРС-та и пр. 

КПКОНПИ остана без началник през юли, когато дотогавашният пръв борец срещу корупцията Пламен Георгиев подаде оставка заради имуществената декларация и проблеми с разрешителното на терасата му.

 

Попитан сега дали са изрядни терасите му, Цацаров отбеляза, че всяка година подава декларации за имотното си състояние и разминавания не са установявани.