Окончателно - единственият конкурент на Сотир Цацаров за председател на Комисията за борба с корупцията (КПКОНПИ) е само един - издигнатият от "Воля" депутат Симеон Найденов. Последният бе номиниран и със следния мотив: "за всеки важен пост като този трябва да има възможност за избор и конкуренция на личности". Така партията на Веселин Марешки, която де юре се води в опозиция, осигури възможност "състезанието" да не е само с един кандидат. Че покрай избора на единствения претендент за главен прокурор Иван Гешев отсъствието на състезателен елемент стана повод за дискусии, а и за протести.

"Голямата" опозиция в Народното събрание в лицето на БСП не издигна кандидат, който да довърши мандата на подалия оставка заради "Апартаментгейт" Пламен Георгиев в КПКОНПИ (последният вече е генерален консул на България във Валенсия - б.р.) За номинацията на действащия главен прокурор пък коментар от левицата до момента няма.

Днес в Народното събрание заместникът на Корнелия Нинова в парламента - Филип Попов, по този въпрос каза само: "Коментар ще има от председателя на партията".

До момента такъв няма. Според социалисти разговори с потенциални претенденти е имало, но никой не искал да се наеме. Предишния път - когато бе избран Георгиев, социалистите издигнаха Николай Николов, който към момента е в ЦИК и остава там. 

От ДПС, които също са в опозиция, вече обявиха по-рано днес, че качествата на Сотир Цацаров са "богатство".

 
Така "конкурентът" на Цацаров за поста остава само Найденов. Той е юрист - от 1998 г. е адвокат във Варна, а в политиката влиза от "Воля" - защото е адвокат в годините на Веселин Марешки. Професионалната кариера на родения през 1951 г. настоящ народен представител започва в структурите на МВР, след като завършва право в Москва. От 1983 г. до 1997 г. е следовател във Варна. После - и до ден днешен - действащ адвокат. В парламента закономерно е в правната комисия. Според съпартийците му от "Воля" отговаря на всички критерии - и законови, и морални, за води КПКОПНИ, става ясно от мотивите. 
 
В сряда ресорната комисия в НС за борба с корупцията и конфликт на интереси ще разгледа документите на двамата кандидати за председател на КПКОНПИ и ще прецени дали са спазени законовите изисквания за заемане на поста. Следващият етап от процедурата е изслушване на номинираните.
 
Самият Цацаров се очаква утре отново да е в парламента - за среща с парламентарната група на "Обединени партиоти". Причината - ден, след като номинацията му за КПКОНПИ бе обявена от името на ГЕРБ и коалиционния им партньор, от НФСБ на Валери Симеонов обявиха, че този акт не е съгласуван с тях. Депутатът от квотата на ВМРО Емил Димитров - Ревизоро пък обясни, че двама души направили въпросната номинация - той и "човек извън парламента".
 
Часът на срещата утре към момента не е официално известен.