Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ръководството на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) предупреди, по повод предложения за въвеждане на категоризация за имотите, регистрирани в онлайн платформите за туристически резервации, внесени от председателя на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) и от съпредседателя на "Обединени патриоти" Валери Симеонов, че трябва да се подхожда внимателно при въвеждането на регулации в българския туристически пазар, който според организацията е свръхрегулиран, предава БТА.

Припомняме, че както Клуб Z първи съобщи, между двете четения на законопроекта за държавния бюджет през 2020 г. управляващите са внесли идея за "категоризиране" на свободно предлаганите апартаменти за настаняване. Така реално ударът ще понесат хората, които дават под наем краткосрочни своите имоти в платформи като airbnb, както и самите платформи.

Според предложенията на Менда Стоянова и Симеонов на практика на тази дейност ще бъде сложен край, а нарушителите ще бъдат глобавяни. Сайтове, които допускат нарушението пък ще бъдат спирани, ако не допускат такива оферти. Как платформите ще проверяват кой е получил категоризация от българското министерство на транспорта не е много ясно. 

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Даниела Стоева заяви днес на пресконференция в БТА, че е безспорно, че всеки, който генерира доходи под една или друга форма, трябва да плаща данъците за това и да издава съответните финансови документи.

Същевременно тя изтъкна, че формата на този вид настаняване е друг тип туризъм, който съществува в Европа и като цяло по света, и това е предпоставка да идват повече туристи в България - по-конкретно в градовете, и в този смисъл трябва да се подхожда внимателно по отношение на това да се вкарва всичко в определени регулации. 

"Смятам, че нашият пазар - особено туристическият, е свръхрегулиран", допълни тя.

Даниела Стоева изтъкна още, че Законът за туризма всяка година се допълва, като непрекъснато се вкарва нов бизнес в регулация. Тя заяви, че като Асоциация организацията не смята, че това би трябвало да влиза в най-строгата форма на регулация.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.