Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На днешното заседание кабинетът е отпуснал допълнителни близо 100 млн. лв. за различни звена на администрацията, както и за допълнителни коледни надбавки на пенсионерите.

Очаквано най-голяма част от парите са за коледна добавка към пенсиите за Коледа. Тя е в размер на 40 лв. и от нея ще се възползват 1,3 млн. пенсионери в страната. Сметката показва, че за да бъдат изплатени, са нужни около 51 млн. лв. допълнително. Така за декември пенсиите заедно с добавките и компенсациите ще достигне до 363 лв., колкото ще бъде размерът на линията на бедност в страната от другата година.

"Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2019 г.", пише в решението на МС.

Освен това правителството е одобрило и допълнителни разходи по бюджета на Държавния фонд "Земеделие" за 2019 г. в размер на 28 млн. лв. Парите са необходими за извършване на плащания за финансиране на разходи за данък върху добавената стойност на общини по одобрени за подпомагане проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

Този тип разплащания станаха практика след 2015 година, когато бяха направени промени, които дадоха правото на местните власти да ползват данъчен кредит за извършени доставки на стоки или услуги по ВиК системите, както и по различните водни проекти, финансирани и с европейски средства.

Отпускат се и допълнителни 10 млн. лв. трансфери по бюджета на Министерството на вътрешните работи. Според решението те са нужни за финансовото обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности по фонд „Вътрешна сигурност” и фонд „Убежище, миграция и интеграция” - Спешни мерки.

Това е пореден случай за тази година, в който бюджетът на МВР се преразглежда и се отпускат допълнителни суми. През юли силовото министерство получи 12 млн. лв. отгоре за финансирането на издаването на лични документи. През март пък на два пъти бяха преведени общо 9 млн. лв. В края на октомври МВР получи нови 13 млн. лв. Всичко това идва на фона на 200 млн. лв. повече, които министерството получи в бюджета за 2019 г. сравнение с 2018 г. 

Това обаче не е всичко - на днешното заседание са одобрени допълнителни средства и в сферата на образованието в размер на близо 18 млн. лв. Те ще бъдат получени от общините за изплащане на обезщетения на персонала след прекратени правоотношения през месеците юли-август 2019 г.

"Средствата за обезпечаване на Национална програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“ за 2019 година ще се осигурят от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2019 г. и чрез преструктуриране на разходите в централния бюджет за 2019 г.", обясняват от МС.

6,7 млн. лв. пък ще получи бюджетът на самия Министерски съвет. Средствата са предназначени за осигуряване на възможност за разплащане на местни данъци и такси, дължими от болница „Лозенец“.

Така общо парите, които правителството днес раздаде, се равняват на почти 108 млн. лв. Припомняме, че и през тази година държавният бюджет ще завърши с излишък, който не е разписан в Закона за държавния бюджет. Тоест правителството може да го харчи, както сметне за добре. Към момента излишъкът е около 1,1 млрд. лв.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.