Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е намерил нов повод да сезира Централната избирателна комисия (ЦИК), след като по време на предизборната кампания непрекъснато я атакува с жалби срещу БНТ и отказа на ръководството на телевизията да го допуска в ефир. Този път бъдещият местен парламентарист се е оплакал заради отказа на Общинската избирателна комисия в София да допусне него и сподвижниците му в зала "Арена Армеец" в изборната нощ миналата неделя.

По традиция в залата се събират и отчитат бюлетините и протоколите от секционните комисии. A по още по-стара традиция, покрай избори, Сидеров винаги се опитва да щурмува нещо или някого. В случая обект бе залата с бюлетините, а Сидеров имаше претенции да бъде допуснат в качеството му на кандидат за кмет на София, за да "контролира" процеса. В това си качество той успя да събере цели 1,44% от гласовете на столичани (6396 гласа). 

В новата си жалба до ЦИК, с копие до Министерство на вътрешните работи, Сидеров се позовава на чл. 431 от Изборния кодекс, който според собственото му тълкуване му давал право да присъства в "Арена Армеец", т.е в Общинската избирателна комисия (ОИК) - София.

"Беше ни отказано предоставеното ни от закона право да следим за прозрачността на преброяването на гласовете на гражданите и отразяване на реалния вот на населението по места. Без обяснения. Без каквото и да било правно основание!", пише бившият вече депутат.

А по адрес на МВР отбелязва:

"Определяме като безпрецедентно нарушаването на правата ни от органите на МВР - без конкретен мотив, без заповед, която да ни бъде предоставена, дори устно да бъде посочена като основание за недопускането ни."

Сидеров прави и извода (очевидно бъркайки СИК с ОИК):

"Чрез тези безпрецедентни действия на органите на МВР, "Атака" и нейните избиратели бяха лишени от правото да им бъде осигурена пряка видимост при преброяване на гласовете, чрез издигнатите от партията кандидати, както и на проследяване на начина по който са извадени бюлетините от избирателната кутия, отварянето и преброяването на гласовете в помещението." 

В заключение лидерът на проруската партия и бъдещ общински съветник иска... повторно преброяване на бюлетините. Но не само. Иска и да бъдат наложени "дисциплинарни наказания на Комисар НИКОЛАЙ НИКОЛОВ - зам.-началник на отдел "Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред" при СДВР и на служителите на МВР, които възпрепятстваха упражняването на правата ни (...)".

Очаквано ЦИК отхвърля жалбата на лидера на "Атака". С мотива, че текстът от Изборния кодекс, на който той се позовава, касае секционните избирателни комисии (СИК), а не ОИК.

"Съгласно разпоредбата на чл. 431 от ИК при отваряне на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването в изборното помещение може да присъстват кандидати, застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети (...). Систематичното място на чл. 431 ИК е в раздел VІІІ „Преброяване на гласовете“ и се отнася до действията на секционните избирателни комисии след края на изборния ден.

Посочените права осигуряват пряка видимост при преброяване на гласовете, но тези права касаят присъствието на кандидати, застъпници, представители на партии, коалиции и инициативни комитети само в секционните избирателни комисии, а не и в общинската избирателна комисия, която приема изборните книжа от секционните избирателни комисии. В настоящия случай жалбоподателят и придружаващите го лица са настоявали да присъстват именно в ОИК – Столична, а не в секционна избирателна комисия", заявяват от ЦИК.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.