Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сега, като се поуталожи прахът от първия тур и малко преди втория, ще ви кажа нещо деморализиращо. Не гласувах. И пак няма да гласувам. Не само на тези избори.

Миналата неделя с кирка и лопата в ръка работих по мой личен инфраструктурен проект. Докато работех обаче, слушах радио – да не изпусна нещо от това, което не мога да променя.

По радиото говореха умни и добри хора. Те казваха правилни неща. Като например колко е безотговорно да не гласуваш.

Ще се опитам да обясня защо въпреки това не гласувах.

Живея в София на една улица. Тя е асфалтирана отдавна, за да може по нея да мине Тодор Живков и да открие Академията за обществени науки и социално управление (АОНСУ), в чиито ремонтирани сгради днес има университет, бежански център и следствена служба.

От Живково време улицата няма тротоар, а асфалтът ѝ само е кърпен.

Аз съм на 61 години, 31 от които живея все на тая улица. Цялата досегашна демокрация изживях на нея, но тротоар не се появи.

Докато изживявах демокрацията, не пропуснах нито едни избори, били те парламентарни, президентски, местни или европейски. Гласувах ли, гласувах. Но тротоар още нямам.

През това време имахме поне 18 правителства, седем президенти, не помня колко столични и районни кметове. И цар имахме за министър-председател. И членство в НАТО и в Европейския съюз имахме. И европредседателство. И магистрала и половина, почти две, и два и половина лъча метро имахме. Борба с корупцията имахме. И европейско наблюдение над борбата имахме. И то свърши. И вече си имаме пак само корупция. Но на моята улица тротоар все няма. Десети ноември на нея още не е дошъл.

Всеки ден отивам на работа по платното, което зиме е кишаво и кално, а лете – прашно. Дори трезвен не мога да вървя по права линия, защото непрекъснато трябва да се пазя от профучаващите коли.

Снощи, както след всеки работен ден, крачих 15 минути от най-близката спирка на градския транспорт до дома и там седнах да гледам телевизия. И по телевизията говореха едни добри и умни хора. Едни – от стария университет, други – от новия, в горния край на моята улица.

Кампанията за местните избори, вика един, не трябва да бъде техническа (къде да сложим плочки), а политическа, да има послания към избирателите.

Вече не се карам на телевизора, а си сипвам мълчаливо. Но ако все още се карах, щях да му кажа, че 31-годишната липса на плочки по моя всекидневен път за работа вече е прераснала от технически в политически въпрос. Поне за мене.

Да ви таковам на посланията, ако половината от досегашния ми живот чакам тротоар и още не съм го дочакал. И това е демократичната половина, не тоталитарната. Половината, в която, божем, съм можел уж да променям нещата с гласа си. Не знам какво съм променил на национално ниво, но на местно, улично, нищо не съм променил. А аз живея предимно на местно ниво. Като гледам комшиите – и те.

Пусна ли телевизора, включа ли радиото, вляза ли в интернет, ме обсаждат разни кандидати и всички те ми обещават промяна. Не искам промяна, бе. Искам тротоар.

От 31 години промени улицата ми е sans changement.

Затова реших повече да не чакам промяна от вас, а да си я направя сам. Спирам да гласувам. Не заслужавате.

П. П.: Може да е безотговорно. Но като гледам данните за избирателната активност, още половината български избиратели (над 3 милиона души) са постъпили като мене. Те всички безотговорни ли са? Или имат други причини да постъпват така?

Коментари

Not-Independent Observer's picture
Not-Independent Observer
Not-independent-observer

Липсата на тротоар в дадено

Липсата на тротоар в дадено село(а за живущ в центъра районът около АОНСУ е дълбока провинция) не може да е аргумент за гласуване или не. Защото като не гласуваш, друг ще избере вместо теб. Да попитам, вие подадохте ли писмен сигнал до общината ,събрахте ли подписка за изграждане на тротоар, входирана с входящ номер в деловодството на Общината? За сравнение-след множество сигнали на хора от кв Редута в момента се игражда тротоар в долната част на улица Плачковски манастир-и няма връзка с изборите, след поредния сигнал-от миналата година от Община Слатина се съгласяват да направят тротоара, до края на тази година. Там улица има, но тротоар няма . Тротоар се изгражда-в момента(чудо на чудесата), след множество сигнали на граждани до общината. Съвет-искането за тротоар го подайте входирано в деловодството на Столична община. Без гражданска активност-сезиране на общината писмено, в деловодството не стават нещата. Не става с негласуване, а с писмен сигнал до общината. От общината реагират на писмвени сигнали.

Продължавам да не разбирам защо

гербавите службаши се оплакват от това, че админисрацията на Герб ги третирала нечестно.

Калин

" Защото не искам "промяна", а тротоар". Ами имаш само един избор - следващия път, гласувай за тротоар. Вече един бордюр си избрахме начело на президентската институция.
ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

Французите

имат хубав израз- "Негласувалите са евнусите на нацията "...
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Е, ама може ли така!

Ми къде оставяш правата на джендърите, прайда, Грета Тунберица, Гешев, норвежките дечица, дюните, лифта и лешоядчетата! Тротоар му се приискал. Ренегат ниеден брюкселски!

Ренегат?

И той е като тебе, борисов трол, на който му плащат брюкселската заплата от Проното.
 's picture

tania kostowa

Тъпо,

ама много тъпо!!! Стойте и чакайте някой да дойде да ви оправи...
Франк Лойд Райт's picture
Франк Лойд Райт
Франк Лойд Райт

Изненадан

Желев, за първи път да харесам какво си написал. Браво.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.