Датската агенция по енергетика съобщи официално днес, че е одобрила преминаването през териториалните води на страната на тръбите по руския проект "Северен поток" 2, предава Ройтерс. Агенцията е определила маршрута като безопасен и съответстващ на всички екологични норми. 

Дания беше последната страна в Европа, през чиито води трябва да премине тръбата, която упорито отказваше да разреши изграждането на руския проект и в продължение на повече от 2 години на практика не разглеждаше искането. Другите държави против строителството са Полша, Литва и най-вече САЩ, които дори заплашиха със санкции всички, които участват в проекта. 

Преди около месец беше съобщено, че вече са изградени 80% от мощностите на газопровода и че строителните работи се извършват по график. "Северен поток-2" трябва да удвои годишния капацитет на съществуващия и в момента "Северен поток" като осигури още 55 млрд. куб. м. газ. Тръбата трябва да мине през териториалните води на Финландия, Швеция, Дания и Германия. Последната страна, която официално все още не е дала зелена светлина, е именно Дания.

Новината за омекването на датските власти и за намерението им да позволяват изграждането на проекта дойде в началото на октовмри от руски медии. Тогава проправителственото издание "Известия" цитира няколко неназовани свои източници, според които скандинавската страна няма повече да пречи на изграждането, а пред реализирането на проекта на нейна територия са останали само малки проблеми от административен характер. 

"Известия" обяснясни, че Дания е останала без варианти за доставки на газ, след като най-голямото находище на суровината в страната е било затворено. Така вариантите пред Копенхаген били да избере норвежки или руски газ, но накрая властите се спрели на "Северен поток-2" - проект на руската газова компания "Газпром".