Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Датската агенция по енергетика съобщи официално днес, че е одобрила преминаването през териториалните води на страната на тръбите по руския проект "Северен поток" 2, предава Ройтерс. Агенцията е определила маршрута като безопасен и съответстващ на всички екологични норми. 

Дания беше последната страна в Европа, през чиито води трябва да премине тръбата, която упорито отказваше да разреши изграждането на руския проект и в продължение на повече от 2 години на практика не разглеждаше искането. Другите държави против строителството са Полша, Литва и най-вече САЩ, които дори заплашиха със санкции всички, които участват в проекта. 

Преди около месец беше съобщено, че вече са изградени 80% от мощностите на газопровода и че строителните работи се извършват по график. "Северен поток-2" трябва да удвои годишния капацитет на съществуващия и в момента "Северен поток" като осигури още 55 млрд. куб. м. газ. Тръбата трябва да мине през териториалните води на Финландия, Швеция, Дания и Германия. Последната страна, която официално все още не е дала зелена светлина, е именно Дания.

Новината за омекването на датските власти и за намерението им да позволяват изграждането на проекта дойде в началото на октовмри от руски медии. Тогава проправителственото издание "Известия" цитира няколко неназовани свои източници, според които скандинавската страна няма повече да пречи на изграждането, а пред реализирането на проекта на нейна територия са останали само малки проблеми от административен характер. 

"Известия" обяснясни, че Дания е останала без варианти за доставки на газ, след като най-голямото находище на суровината в страната е било затворено. Така вариантите пред Копенхаген били да избере норвежки или руски газ, но накрая властите се спрели на "Северен поток-2" - проект на руската газова компания "Газпром".

Коментари

Гадни путинисти са тия датчани

нахраниха нашите диванни "експерти", които до последно се кълняха, че Северен поток нямало да има. И така, да обобщим: Западна Европа може да заобиколи Украйна, Турция, Гърция, Сърбия и Унгария може да заобиколят Украйна, всички може да са на далавера от това. Само продажният български елит се кланя на "Козяк" и си продава интереса срещу празни приказки и покана за комуниста Цецоу да ходи да се моли с американския президент.
Not-Independent Observer's picture
Not-Independent Observer
Not-independent-observer

Северен поток-може, южен-не може

Северен поток е построен. Това е ВТОРИ СЕВЕРЕН ПОТОК. ВЪПРОС-ЗАЩО НЕ МОЖЕ ЮЖЕН ПОТОК, А МОЖЕ СЕВЕРЕН ПОТОК, И ТО ДУБЛИРАН? Защо България изпусна историческия шанс да бъде входната точка на газта за европа, да държи газовото кранче, ако тръбата влизаше при Варна. Е сега тръбата не влиза през Варна, влиза през турция. Досега Турция плащаше по 200 млн долара на България за транзита на руска газ, сега ще получават газта директно, без да плащат транзит на България. В добавка получават и газовото кранче за Европа. Не можело руска газ да влиза в бблгария директно от Русия-ПО ДИРЕКТНА ТРЪБА, но може в Германия, може и директно до Турция. Ето това постигнаха соросоиди и соросоидки, протестъри и протестърки. Руската газ ще стига до Западна Европа, ако трябва и през екватора. Защо беше пропусната възможността България да държи транзита на руска газ запада и Турция?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.