Газопроводът "Северен поток-2", по който се предполага, че ще се транспортира руски газ за Европа през Балтийско море, ще бъде готов на време и той премина точката, от която няма връщане назад, въпреки законовите пречки и заплахата от американски санкции. Това заяви с категоричен тон президентът на руския газов холдинг Алексей Милер, цитиран от АФП.

-Ние се ръководим от принципа, че "Северен поток-2" ще бъде завършен точно в предвидените срокове, т.е. преди края на 2019 година, за да влезе в действие в началото на 2020 година - заяви Милер на годишното събрание на акционерите на Газпром в Санкт Петербург.

Газопроводът трябва да транспортира руски газ до Германия и останалата част на Европа, заобикаляйки основната досега точка на транзитирането му - Украйна, с която Русия продължава да има изключително конфликтни отношения, отбелязва АФП.
Предвижда се "Северен поток-2" да премине през пет страни - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.
Последната пречка пред този мащабен проект на стойност 11 милиарда евро, е постигането на споразумение с Дания, за да може газопроводът с капацитет 55 милиарда кубични метра газ да премине през нейната изключителна икономическа зона.

-Липсата на разрешение от Дания все още не е критично - допълни Милер, заявавайки, че дори да няма такова разрешение, проектът ще бъде приключен навреме.

Днес по-голямата част от руския газ за Европа преминава през Украйна - над 80 на сто през 2018 година, според Газпром. Споразумението за транзитирането на руското синьо гориво през Украйна изтича в края на 2019 година, а двете страни все още не са се споразумели какво ще стане след това. 
Освен всичко това президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши със санкции газопровода, който, според Вашингтон, прави Европа прекалено зависима от Русия, припомня АФП.

БТА