Дания е оттеглила политическите си възражения за изграждането на газопровода "Северен поток-2" в своята изключителна икономическа зона, пише руското проправителствено издание "Известия".

Според информацията, подадена от няколко неназовани източника, скандинавската страна няма повече да пречи на изграждането, а пред реализирането на проекта на нейна територия са останали само малки проблеми от административен характер. 

"Известия" обяснява, че Дания е останала без варианти за доставки на газ, след като най-голямото находище на суровината в страната е било затворено. Така вариантите пред Копенхаген били да избере норвежки или руски газ, но накрая властите се спрели на "Северен поток-2" - проект на руската газова компания "Газпром".

В същото време Марио Мерен -  шефът на една от компаниите, отговорни за строителството на газопровода, заяви пред "Русия 24", че фирмите отговорни за изграждането на проекта очакват официално разрешение от Копенхаген до края на година. 

"Сигурен съм, че Дания, ако следва европейските правила, накрая ще даде разрешение за строителство на газопровода, не бих искал да мисля за друг развой на събитията. Компаниите, които отговарят за този проект, се надяват да получат разрешение до края на годината", каза той, цитиран от БТА.

В интервюто за руската телевизия Марио Мерен коментира, че делът на втечнения природен газ на пазара се увеличава, но нестабилността на този ресурс не позволява на Европа да се уповава на него така, както на надеждния вариант за доставка на газ по тръби.

"Обемът на постъпващия на пазара втечнен природен газ нараства, но във всеки случай той зависи от цените, например в Азия. През март 2018 година в Западна Европа беше много студено, но не беше внесен нито един кубичен метър втечнен природен газ, тъй като цените в Азия бяха прекалено високи", каза Марен.

"Мнението ми е, че не можем да се надяваме на толкова нестабилен ресурс като втечнения природен газ и е необходимо да имаме много по-надежден вариант - тръбопроводния газ", добави той.

Дания беше една от страните в Европа, които упорито отказваха да разрешат изграждането на руския газопровод и в продължение на повече от 2 години на практика не разглеждаше искането. Другите държави против строителството са Полша, Литва и най-вече САЩ, които дори заплашиха със санкции всички, които участват в проекта. 

Преди дни беше съобщено, че вече са изградени 80% от мощностите на газопровода и че строителните работи се извършват по график. 

"Северен поток-2" трябва да удвои годишния капацитет на съществуващия и в момента "Северен поток" като осигури още 55 млрд. куб. м. газ. Тръбата трябва да мине през териториалните води на Финландия, Швеция, Дания и Германия. Последната страна, която официално все още не е дала зелена светлина е именно Дания.