След почти 50 години от първоначалната идея да се построи тунел под прохода "Шипка" изглежда, че проектът отива най-накрая към своята реализация. Агенция пътна инфраструктура пусна обществена поръчка на стойност от 320 млн. лв. без ДДС за изграждането на продължение на обхода на Габрово, който включва и строителството на тунела. 

От обявената документация прави впечатление, че амбицията на пътната агенция е да построи не един, а цели пет тунела - 4 от тях с по-малка дължина. Основният тунел - "Шипка" ще бъде с дължина над 3 км., а останалите четири по няколкостотин метра, като най-дългият от тях ще достигне 290 метра. 

По плановете на Агенцията финансирането трябва да дойде от оперативна програма "Транспорт" за следващия програмен период 2021-2027 г. Как обаче ще стане това не е ясно, защото новата Европейска комисия все още не е приела официалния регламент, по който тези кандидатствания ще се осъществяват. 

Прави впечатление, че АПИ е заложила доста кратък срок за подаване на оферти за такъв сложен и трудоемък участък - до 5 декември. Както се очаква, предимство ще имат тези участници, които са предложили най-ниска цена. Ценовите оферти обаче ще бъдат отворени чак след като агенцията обсъди предложенията за проект и строителство. Срокът за изпълнение, след като бъде избран строител, ще бъда 4 години.

Какво предвижда проектът

Всъщност това е вторият етап от строителствто на т.нар. обход на Габрово. Първата част трябва да е готова в края на ноември на тази година. При нея, както Клуб Z вече писа, България загуби европейско финансиране в размер на 11 млн. лв. заради неизпълнени задължения по програма "Транспорт". Европейската комисия е счела, че има недопустимо забавяне на проекта. То пък беше обяснено от министъра на транспорта Росен Желязков с форсмажорни обстоятелства, които са направили невъзможно завършването в срок. 

Сега обявеният втори етап от строителството включва дължина на участъка от 10,5 км., а чисто новото изграждане на съоръжения ще обхване над 7 км от тях. Останалите ще бъдат просто реконструирани. Освен тунелите, проектът включва и няколко допълнителни моста и един подлез. 

От АПИ обясняват, че тунелът под Шипка ще бъде на километър западно от прохода и на километър източно от връх Малуша. В тунела ще има две ленти за шофиране.