Развитието на околната среда в България е заложено на карта. Половин година след като Брюксел ни спря финансирането по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), развитието на казуса върви от зле към по-зле. Страната ни остана без 900 милиона евро за екология след решение на Регионална политика на ЕК заради установени проблеми в управлението на програмата. У нас бяха установени слабости при обществените поръчки и при проверките на процедурите при провеждането им. Правителството тогава заяви, че са предприети мерки за възстановяване на плащанията в кратки срокове.

Какво се случи?

През март тази година изтече срока, който правителството си постави за възстановяване на плащанията. Средствата по програмата продължават да се изплащат от държавния бюджет, повече от 1,5 милиарда лева не са възстановени от ЕК. Какво означава това? Държавата плаща спрените финанси с надеждата, че "като се оправи всичко", Европа ще ни ги върне и няма да сме на минус. За да се случи това обаче, до края на май трябва да бъдат изплатени всички суми по проектите, финанстирани от еврофондовете. В противен случай ще започне suspension процедура - пълно спиране на средствата за екология от Европейския съюз. 

Прехвърляне на топката

Проблемите по ОПОС 2007-2013 година са започнали още през 2008. У нас стане ли въпрос за обществени поръчки, всички се сещат за схемата "един човек трябва да вземе едни пари". По-къси срокове и улеснени процедури за някои от кандидатите на конкурсите ни навлякоха гнева на ЕС - временно спрени плащания и преглеждане под лупа на всички проекти. 

Сегашното правителство заявява, че е заварило ситуацията "заметена под килима", от предишното признават грешки по програмата, но обвиняват в бездействие настоящия кабинет. Според еко министърката Искра Михайлова повечето нарушения са в общини на ГЕРБ. Те от своя страна оправдаха грешките си с мотивът, че порцедурата за по ОПОС е сбъркана. Срокът за решаване на проблема е 27 май, време за прехвърляне на топката няма, но няма и адекватно решение на проблема. И въпреки уверенията на министър Михайлова, че е нормално да се спрат парите и няма риск за проектите, изходът от ситуацията не се очертава положителен. 

По думите на заместник-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Емил Савов има риск проектите да не бъдат изпълнени поради финансова невъзможност да се запълни дефицита, който се получава при взимане на корекциите.

Къде е бомбата?

Предложението за "плоска" финансова корекция беше отхвърлено, средствата няма да се вземат като общ процент от всички, а индивидуално - само от общини, в които са открити нарушения. Беше ясно, че тази мярка няма да бъде приветствана, особено при положение, че засяга предимно малки населени места. Кметовете на засегнатите общини ще обжалват санкциите в съда, такива плащания биха означавали фалит за тях. Средствата могат да си набавят единствено чрез теглене на кредити, но погасяването им ще бъде невъзможно. 

Оконачателното спиране на парите по ОПОС крие риск от фалит за малките общини, дългове за държавата и преки последици за околната среда. Програмата финансира проекти свързани със защитени зони по НАТУРА 2000, развитие на земеделието и бизнеса в общините, изграждане на подобрена пътна инфраструктура, контрол върху замърсяването на околната среда, качеството на водите и много други. С голяма част от тези дейности в момента има проблеми, пълната липса на средства за подобряването им би означавала катастрофа.