Европейската комисия е стартирала процедура по налагане на финансова корекция в рамер на 5 666 184 лв. срещу България, заради поредното забавяне на строежа проекта за нов обход на Габрово. Това става ясно от отговор на министъра на транспорта Росен Желязков до депутатите от БСП Кристина Сидорова и Димитър Данчев. 

В съобщението на министъра се посочва, че към настоящия момент трасето е във финален етап на изпълнение, а поетият ангажимент от Агенция пътна инфраструктура е то да бъде завършено до края на ноември тази година. Физическото изпълнение на проекта е в порядъка на 90% от цялостта. 

Трасето се съфинансира по Оперативна програма "Транспорт" и  е разделено на четири участъка и една етапна връзка между тях. Европейската комисия обаче е счела, че е недопустимо недовръшването до този момент на третия и четвъртия участък. Те са на обща стойност от над 6,6 млн. евро, от които подлежащи на възстановяване към ЕК са тези 5,6 млн. евро или малко над 11 млн. лв. 

Началото на строителството на обхода на Габрово беше дадено през 2013 година, следователно съевропейското финансиране по него е било от предния оперативен период 2007-2013 година. Властите тогава заявиха, че отсечката ще е готова до 2015 г., но различни екоорганизации и жители на града обжалваха решението за строеж на част от трасето. Така в настоящия програмен период България раздели обхода на фази и изпрати молба до ЕК да прехвърли средствата към този периода 2014-2010, за да не загубим финансирането. 

Така, след като молбата ни беше приета, страната се задължи да завърши проекта до края на миналата година. 

"През септември 2018г. възникнаха форсмажорни обстоятелства, на които се дължи поредното удължаване на срока за приключване на проекта до 26.11.2019 г. Това са откритият археологически обект на км 19-ти, които доведоха до спиране на строителните дейности в посочените участъци. (...) Още от самото начало строителството на двата участъка беше забавено от продължителни обжалвания на ОВОС и избраното проектно трасе от неправителствени организации и засегнати от строителството граждани".

Така пък министър Желязков оправдава поредното забавяне и изпускането на срока за завършване в края на 2018 година. 

България е изпратила в началото на месец август на тази година информационни писмо до ЕК, в което съобщава на етапа на изпълнение на проекта и предлага на комисията да преразгледа процедурата за налагане на финансова корекция.

"Имаме неформално уверение от европейските служби, че при завършване на обекта за "Обход на гр. Габрово" в рамките на 2019 г., финансовата санкция по проекта ще бъде оттеглена", завършва своя отговор към депутатите министър Росен Желязков.