Кметът от ГЕРБ Георги Икономов губи Банско. Това сочат резултатите от местните избори при 98,18 на сто преброени бюлетини. Икономов се бореше за трети мандат.За него са гласували 39,02% от избирателите. Вотът печели обаче Иван Кадев, който получава 51,71 на сто. Той е бивш служител на МВР и директор на ДАНС в Благоевград, както и бивш главен секретар на общината в Банско. Кадев е независим, подкрепен от БСП, "Воля" и др.

Досегашният кмет Георги Икономов (ГЕРБ), който е и бивш депутат, залагаше в двата си мандата на борба за т.нар. втора кабинка в Банско. Икономов нееднократно е провеждал срещи по въпроса с управляващите, в т.ч. с премиера Бойко Борисов. Зад лобито му застанаха и вицепремиерът тогава Валери Симеонов и министърът на екологията от квотата на ВМРО Нено Димов. Двамата внесоха проект за решение в Министерския съвет, като после обявиха, че правителството дава зелена светлина за втория лифт. Тази "зелена светлина" стана червена, когато две години по-късно правителството отне мандата на Нено Димов да преговаря за лифта. Причините се коренят в екопротестите и в поредицата от съдебни решения по оспорване на режимите за това какво е позволено и какво не в Национален парк "Пирин". Оспорвана от години е и самата концесия на свързаната със собственика на Първа инвестиционна банка Цеко Минев фирма "Юлен", която иска да строи втората кабинка. Сагата се точи от години. Намеси се и прокуратурата, която разпореди, че правителството трябва да започне преговори с концесионера, като откри нарушения в договора, подписан иначе в далечната 2001 година. Проблемът на Банско обаче е в голямата му леглова база, която има излишен леглови капацитет.

В Сандански ще има балотаж между сегашния кмет от ГЕРБ Кирил Котев (36,85%) срещу Атанас Стоянов от ВМРО-БНД (30,59%). Лидерът на РЗС Яне Янев се опита да продължи на тези избори политическата си кариера на местно ниво, като се кандидатира за кмет. Но данните показват, че остава на трето място с 13,47 на сто от гласовете на съгражданите си.

Името на Котев беше замесено в скандала с къщите за гости, във връзка с вече бившия зам.-министър Александър Манолев.