Като пореден опит на премиера Бойко Борисов да прехвърли собствената си отговорност към друг определи президентът Румен Радев последното изказване на Борисов за избора на нов главен прокурор.

В петък министър-председателят заяви в ефира на Нова тв, че избирането на Иван Гешев ще се пише на гърба на държавния глава, защото именно той по конституция подписва указа за назначението. Радев не посочи днес ще върне ли избора на Гешев или не.

Както е известно, Иван Гешев бе избран от Висшия съдебен съвет (ВСС) с 20 гласа "за" и 4 "против" в състезание сам със себе си - други номинации нямаше. Прокурорите излъчиха само неговата кандидатура, а Министерският съвет, в лицето на министъра на правосъдието Данаил Кирилов не се възползва от правото си да излъчи своя. 

Самият избор на Гешев премина при безпрецедентни мерки за сигурност, един протест и една сбирка на предимно яки момчета в черно в негова защита, организирана от собственика на "жълтия" сайт Пик - Недялко Недялков.

Протестиращите срещу избора на Гешев призоваха президента Радев да не подписва указа за назначаването му. По време на самото 10-часово заседание на ВСС, Радев бе в Япония и до днес не бе коментирал така създалата се ситуация.

"Длъжен съм да се запозная с всички документи, разбира се. Няма да действам под натиск от която и да е страна - в това мога да ви уверя", заяви той след като упражни правото си на глас.

А на въпроса ще му се "лепне" ли Гешев, както заяви Борисов, отвърна:

"Няма изненада в думите на премиера. Това е пореден опит на Борисов да прехвърли неговата отговорност върху някой друг. Всички знаят, че не президентът номинира и избира, а ВСС. А точно във ВСС Борисов има огромно влияние чрез неговата парламентарна квота. Избяга от отговорност с пратените хора във ВСС, както и при издигането на втора номинация чрез правосъдния му министър. Указът се подписва от президента, но не и номинацията и избора".

Радев не се ангажира с времеви рамки, в които да се запознае с протокола от 10-часовото заседание на ВСС по избора на Гешев и сложи край на въпросите с: "Днес е ден за избори, така че нека да няма никакво външно вмешателство".

Тънката подробност е, че конституцията не дава срок, в който държавният глава трябва да се произнесе по избора за нов главен прокурор. От ВСС вече дадоха заявка, че дори и Радев да върне избора на Гешев, то той пак ще бъде предложен. Според основния закон президентът няма право на втори отказ. Но пък пак няма срок за произнасяне. 

Личното мнение на Цацаров

Коментар след гласуването си днес направи и Цацаров.

"Мисля, че този президент е доказал, че когато има да каже нещо, никога не се страхува и го казва по начин, по който е достатъчно ясен за осъществяване на конституционните му правомощия. Всяко забавяне първо не е в съответствие със самия процес и второ, ако позволите лично мнение, не е в съответствие с начина, по който работи този президент", изказа се ласкаво Цацаров.

И посочи в заключение:

"Президентът ще подпише указа, когато го подпише."

"И най-големите критици за това, че има нечия намеса при избора на новия главен прокурор, някак си забравят много услужливо миналото, включително и своето, защото не им е удобно", заяви още Цацаров, цитиран от агенция "Фокус", навярно визирайки председателя на ВКС Лозан Панов, за когото т.нар. здрави сили намекват, че не е избран от съдебната власт, а посочен.

"Тези обвинения нямаше ли ги и при моя избор, и при избора на Георги Чолаков, както и сега. Същите тези обвинения всъщност бяха повторени от човека, който общо взето се изяви като най-силният и най-мотивираният говорител на тези обвинения – председателят на ВКС Лозан Панов. На практика обаче той умело и доста услужливо подмина всички заглавия, които съществуваха тогава, в същите тези медии, които бяха и са собственост на кръговете, които инспирират цялата тази кампания", изтъкна Цацаров и добави, че и Лозан Панов бе обявен за избор на Цацаров и ДПС, по същия начин, по който се обявява и Иван Гешев.