ГЕРБ може и да отстъпи позиции в големи областни градове, но за партията е важна победата, а не бройката. Управляващата формация няма друга алтернатива – като при семейните мъже и жени. Може да се загледаш по нещо по-хубаво и по-русо, но пак се прибираш вкъщи при брачния партньор.

И още:

Който настоява за спазване на върховенството на закона, не може да блокира Орлов мост.

И още:

Правителството няма нищо общо с избора на Иван Гешев за главен прокурор. Ако той се „залепи“ на нечий гръб, ще е на „първия човек в държавата“ - президента Румен Радев, на когото по конституция му е вменено да подпише указа за назначаването на обвинител номер едно.

Това са само част от акцентите от тазсутрешното участие на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в ефира на Нова тв, част от предизборния ефир, който медията предоставя. 

Поздрави за МВР

"Не можеш да отидеш да се разхождаш по Орлов мост и да говориш за върховенство на закона."

Така Борисов коментира вчерашната блокада на Орлов мост от протестиращи срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. Той коментира и безпрецедентните мерки за сигурност, взети от полицията.

"Трябва да поздравя колегите. Ако не бяха направили така, ако ги съберат да се срещнат, да се сбият, да се окървави този ден, щеше да е отвратително. Бяха взели прекалено много мерки, но си заслужаваше. Те си имат схема за такива мероприятия. Върховенството на закона е да спазваш закона. Някой ако те е изпреварил, като си искал там да протестираш, ще отидеш навреме да си подадеш документите. Това е законът. Който е пръв, получава мястото. Какво би станало, ако всеки кандидат за кмет отиде да закрие на някое кръстовище предизборната кампания", каза Борисов.

Обяснението на полицията за това, че допусна пред сградата на ВСС привържениците на Гешев, но не и протестиращите срещу него, бе, че те първи са подали заявление за своя протест.

На констатацията от водещите, че сега исканията на демонстрантите се отправят към президента Румен Радев, който може да не подпише указа за назначаването на Гешев (но само веднъж), Борисов посочи:

„Ако имаме претенции да има равна отдалеченост от властите – нека не се коментираме. ВСС избира, кога президентът ще го подпише е негова работа. Можем само да чакаме. Когато Христо Иванов (съпредседател на "Ддемократична България") ми беше министър, парламентът промени процедурите. И вчера ВСС е избрал този главен прокурор.“

Лицемерно

Както е известно, правителството отказа да номинира човек за поста главен прокурор, каквото право има, и така състезанието стана „с един кон“ Гешев. По думите на Борисов решението е било правилно. Обратното би било „лицемерно“.

„Лицемерно поведение е правителството да праща кандидат. Може да прати юрист, който си харесва. Харесвам си Виктор Николаев например (единия водещ). Да приемем, че вчера беше избран и после отива и повдига обвинение на Корнелия Нинова. Обществото щеше ли да вярва на избран партиен или правителствен кандидат“, даде пример Борисов.

Ти си го избра

Водещите припомниха репликата „ти си го избра“ по адрес на главния прокурор Сотир Цацаров и попитаха ще се „залепи“ ли и изборът на Гешев на това правителство. От което Борисов се дистанцира:

„Първият човек в държавата се казва Румен Радев, извинявайте. Кое ще се залепи, какво общо имаме ние!? С кое сме го избрали!? 20 на 4 гласа във ВСС. Разбирам да беше 10 на 11. Ако искат да ми вярват, че нямаме нищо общо.“

И припомни как в миналото близките до президента Георги Първанов ставаха висши магистрати. „Представете си сега моите съветници да отидат на тези постове. Това се е случвало в България“, допълни.

При видими резултати - балотажи

Защо при видимите резултати се очакват толкова балотажи?, попитаха водещите вече по темата "Местни избори 2019".

На което Борисов отговори, че ГЕРБ управлява вече дълго време и „имаме и хора в партията, с които се разделяме“ - тези, на които лидерът заплаши преди време, че ще им светне „синята лампа“. По думите му балотажите били „най-хубавото и най-демократичното нещо“. 

„Колкото повече конкуренция има ГЕРБ, става по-силна. В Ямбол – искахме хората да видят, че партията е безкомпромисна срещу местния дерибей – три мандата кмет. По-добре да загубиш“, даде пример със слабата позиция на ГЕРБ в момента в Ямбол, където партията смени кандидата си.

На някои структури им бяха нанесени тежки поръжения. Няма да забравя във Велико Търново, като влязох и ме посрещна един плакат „Цветановград“. Много ме подразни (Цветан Цветанов), когато излезе и каза  няма кой да ме накаже. Аз съм вярващ човек и знам, че всеки може да бъде наказан“, допълни.

И изрази „надежда“, че в момента „Цветанов не пречи“. На напомнянето, че бившият втори в партията заяви, че ГЕРБ отстъпва на ДПС в смесените райони, Борисов се ядоса:

„И му скочи цялата партия. В Делиормана се изпобиха буквално ГЕРБ и ДПС. Това е просто напрежение невероятно.“

Ядоса се и на лидера на НФСБ и коалиционен партньор на ГЕРБ чрез "Обединени патриоти" Валери Симеонов, който неотдавна направи намек, че ГЕРБ е обвързана с ДПС и пример за това е „подпомагането“ на новата придобивка на почетния председател на Движението Ахмед Доган – ТЕЦ-Варна.

„Аз мога да кажа например, че има обвързаност между тях. Хайде всеки да си гледа работата. Аз оценка не съм дал на Валери Симеонов и на неговата партия. Като направи 20-30 процента – тогава да ми дава оценка.“

За мъжа и жената

Обратно в полето на предизборната кампания, лидерът на ГЕРБ бе попитан за слуховете, че партията е отстъпила на ОП-Пловдив срещу подкрепа за София. В отговор Борисов заяви, че с „патриотите“ може и да имат перфектни отношения, но подобни разговори не били водени. Призна само, че е имал идея за съвместни действия в Плевен, но местната структура отказала.

На въпрос ще има ли политическо разместване след изборите, заяви:

„За ГЕРБ е важно да е първа политическа сила. Тука няма много и малко. Има първи и втори. Важно е и колегите от ОП да се представят добре, за да потвърдим управлението.

Това е като своята жена или мъж. Може за момента нещо да ти се види по-русо или по-хубаво, ама после леко-полеко се примъкваш вкъщи и си мълчиш.“

Розово костюмче

Борисов бе попитан и прави ли нерегламентирано кампанията на кметовете си, като всеки ден реже ленти на нови обекти. 

„Направили сме си ги и си ги откриваме. Когато направихме Дунав мост 2, а отиде Мишо Миков с Орешарски да го открива и не ни покани – това беше срамота“, коментира и чак си спомни за една министърка с „едно розово костюмче“, рязала лента на обект на ГЕРБ.

Бърза ли се, има концентрация на откриване на обекти преди изборите? - настояха водещите.

„А кога сме спрели?! Когато станах кмет, вие идвахте на работа по един коларски път в Нова телевизия, какъв квартал стана сега. Това е било само преди 5 години бе, човек? Сега да спра Околовръстното от "Младост" до "Тракия", защото са избори ли? Аз всичко правя със сърце и душа и знам, че като го направя, след една година хората ще му се радват. Кое да спра? „Хемус“ ли да спра?"

Горе в планината

Той моментира и последното писмо от Брюксел, в което се посочва, че финансирането на магистрала „Струма“ е под въпрос, за което Клуб Z писа. Причината – промяна в плана за строителство и екологични проблеми.

„Аз съм поел ангажимент да я докарам от двете страни на Кресна. Оттам нататък със „зелените“ искам да седнем и да проведем едни дебати пред хората – дали не е по-добре да го направим под Кресна или това, за което те ни топят пред Брюксел – да го качат горе в планината и да го оскъпят. Не е ли по-добре да си направим останалите магистрали...“, посочи Борисов.

Българският майстор

Темата "строителство и ремонти" продължи. Атакуват ви на тема "качество", посочиха водещите. А Борисов направи сравнение с домашните ремонти.

„Ремонт вкъщи правили ли сте? Има ли вариант да сте доволна от майстора“, попита водещата „като домакиня“.

„Стоя до него и го гледам“, отвърна тя.

„Предполага се, че вие сте си го избрали, платили сте му колкото иска и пак трябва да му стоите на главата. Ето това е български майстор“, констатира премиерът.

Каква е тази истерия

Борисов коментира още падането на мониторинга на ЕК, завода на „Фолксваген“, който, по всичко личи, ще прескочи България и ще отиде в Турция, както и отказат на Франция да даде зелена светлина за членство на Северна Македония и Албания в ЕС.

Няма кой да ни показва кривиците, заявиха водещите за механизма на ЕК. На което Борисов отговори:

„Страшна работа... Нали сме патриоти уж. Защо трябва някой да ни помага. Ние си имаме корективи достатъчно. Като ги слушах вчера Лозан Панов и Гешев...“

По адрес на германския автомобилен концерн разказа как „те са идвали три пъти при мен, два пъти съм им давал хеликоптери да облитат терени. И сме си сложили нашата оферта. Когато имат решение, ще дойдат и ще си кажат.“ И попита:

„Каква е тая истерия? Ми ние само миналата седмица имаме два нови завода. А най-красивото от всичко е „Бош“. 200 души пишат софтуера за самоуправляващи се електрически автомобили.“

За Скопие и Тирана припомни, че за България влизането в Съюза е било цивилизационен избор, докато не е ясно дали това е така за тези две държави. „Ако една държава се уповава на една личност (европейски ориентираните лирери), това не е устойчив модел“, цитира Борисов. 

И пак заяви, че българската подкрепа минава през разрешаване на историческите спорове. 

„Те искат и част от нашата история. Имат още шест месеца да се поправят. Ние затворихме 4 ядрени реактора в ЕС, това са милиарди.“