Либералната партия на Джъстин Трюдо остана на власт в оспорваните избори на 21 октомври, но сега той ще бъде премиер в правителство на малцинството, предаде Би Би Си.

Очаква се либералите да вземат 156 места - с 14 по-малко от необходимото за мнозинство. Консерваторите се очаква да спечелят повече гласове като бройка (подкрепени са от 34,4 процента от избиратели срещу 33 на сто за Либералната партия), но те не са добре разпределени между отделните провинции. Досега заемаха 95 места в парламента, след изборите се предвиждат 122 места.

Въпреки че Нова демократическа партия губи много места (очаква се депутатите на лявата група да са 24 на брой в парламента), ролята ѝ неимоверно ще стане по-значима, след като Трюдо изтърва мнозинството.

Сепаратисткият "Квебекски блок", който участва само в Квебек, се представи много по-добре. Очаква се да вземе 32 места, което е скок с 22 депутатски кресла от 2015 г.

Гласували са 65 процента от избирателите.

Федералните избори бяха възприемани като референдум за Трюдо след тежките скандали в края на първия му мандат.

"Направихте го, приятели. Поздравления!", заяви той пред празнуващи симпатизанти в Монреал. "Благодаря ви за доверието, че ще успеем да насочим страната ни в правилната посока."

Защо Трюдо вече не е толкова популярен?

Премиерът пое властта през 2015 г. и обеща "истинска промяна", както и множество прогресивни идеи.

Четири години по-късно обаче той е сериозно критикуван, че не е успял да ги изпълни.

Той обясняваше за необходимостта от мерки срещу глобалното затопляне, но същевременно подкрепи проекта за изграждане на петролопровод на "Транс Маунтин". Намерението му да реформира избирателната система бе набързо изоставено, което ядоса много от левите му избиратели.

Според независимо проучване на две дузини канадски специалисти Трюдо все пак е успял да изпълни 92 процента от предизборните си обещанията - повече от всички правителства досега през последните 35 години.

Аферата "Ес Ен Си-Лавалин", в която премиерът се опитвал да окаже натиск върху министърката на правосъдието Джоди Уилсън-Рейбоулд да не разследва дейността на квебекската фирма "Ес Ен Си-Лавалин", също урони от престижа на Трюдо. 

През миналия месец в социалните мрежи бе публикувана снимка на премиера с боядисано в черно лице (по подобие на т.нар. blackface), което въздейства отрицателно върху имиджа му на борец за правата на малцинствените групи.

След победата президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави колегата си в туитър.

 

 

"Поздравления на Джъстин Трюдо за прекрасната победа. Канада е управлявана много добре. Очаквам с нетърпение да работим съвместно с вас за подобряването на двете ни страни!"