Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След като британският премиер Борис Джонсън направи отстъпка на Европейския съюз по споразумението за Брекзит, Европа му връща жеста, като помага то да мине през Камарата на общините.

Сделката е политически факт, след като Джонсън се съгласи да има митнически и регулаторен контрол в пристанищата на Северна Ирландия, за да не бъде възстановявана физическата граница между нея и Република Ирландия след Брекзит.

В замяна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че има сделка, следователно няма нужда от ново отлагане на Брекзит, за което настоява лейбъристката опозиция в Камарата на общините.

Приетият с нейните гласове и с гласовете на част от вътрешната опозиция сред консерваторите Закон “Бен” (по името на вносителя му, депутата Хилари Бен) задължава Джонсън да поиска отсрочка на Брекзит до 31 януари 2020, ако до 19 октомври няма сделка за Брекзит, или ако дотогава парламентът не е дал съгласието си за Брекзит без сделка. 

Репликата на Юнкер, изключвайки отлагането, поставя опозицията пред алтернативата организирано и плавно напускане на ЕС със споразумение (за което тя досега пледираше) или хаотично и травматично излизане без сделка.

Разбира се, теоретично съществува и възможността за оттегляне на молбата за напускане на съюза, на което никоя от партиите в парламента не би се решила, защото противоречи на резултатите от референдума.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин вчера обяви, че депутатите му в камарата ще гласуват против сделката на Джонсън. Против нея се обявиха засега и десетимата ирландски юнионисти, от които зависи мнозинството на консерваторите.

Според британските медии Джонсън сега ще ухажва както ирландците така и привържениците на напускането сред лейбъристите, за да спаси сделката си от съдбата на предишната, подписана от предшественичката му Тереза Мей.

Тезата, че тя отново не е достатъчно добра и трябва ново отлагане на Брекзит, за да бъде предоговорена, трудно би издържала. Защото този път не Обединеното кралство, а Европа не иска повече протакане и пазарлъци. Единствената реална алтернатива на Джонсъновата сделка е хаотичният Брекзит без сдела, който лейбъристите направиха всичко възможно да предотвратят.

Дори торите-бунтовници, които Джонсън изгони от парламентарната група на партията си, обявиха, че подкрепят сделката.

Отстраненият Никълъс Соумс, внук на Уинстън Чърчил, каза, че тя не “велика”, но “не е лоша” и че по-добро решение на кризата около Брекзит вече няма.

“Моята разправия с министър-председателя не беше за нищо друго освен за липсата на сделка. Но това сега е сделка и аз ще гласувам за нея”, каза той пред Би Би Си, изразявайки увереност, че същото ще направят и останалите му изключени колеги.

 

 

Вчера лидерът на радикалните брекзитъри Джейкъб Рийс Мог също пламенно я защити и призова всичките си колеги в Камарата на общините да гласуват за нея.

 

 

Ако Джонсън не спечели подкрепата на ирландските юнионисти, ще му се наложи да спечели част от гласовете на опозицията.

Утрешното заседание на британския парламент наистина ще бъде историческо. Първото свикано в събота от Фолклендската криза през април 1982 г. насам.

 

Коментари

Danail Rumenov's picture
Danail Rumenov
Danail R

Явно цяла Европа ще им

Явно цяла Европа ще им помагаме да се махнат от ЕС, толкова се забатачиха на Острова.
 's picture

Rhapsody of fire

Let it be

Let it be. Сега всички ще се обявят за победители - и Джонсън и ЕС. Все пак важното е тази ужасяваща сага да приключи. Истори
 's picture

Rhapsody of fire

Историята ще определи кой

Историята ще определи кой крив и кой прав - но трябва да мине време.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.