Малка ирландска партия, от която зависи мнозинството на британския министър-председател Борис Джонсън в парламента, отхвърля сделката за "Брекзит", която той почти е договорил с ЕС преди началото на негова среща на върха днес, където тя би могла да получи одобрение, предават британските медии.

“Както стоят нещата, ние не бихме могли да подкрепим това, което се предлага за митниците и въпросите за съгласието и има липса на яснота по ДДС”, казаха в общо изявление лидерката на Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър и заместникът и Найджъл Додс. - Ще продължим да работим с правителството, за да постигнем смислена сделка, която работи за Северна Ирландия и защитава икономическото и конституционното единство на Обединеното кралство."

Сделката, по чиито елементи вече има принципно съгласие между преговорните екипи на Брюксел и Лондон, предвижда Северна Ирландия да излезе от митническия съюз на ЕС и да бъде в митническия съюз на обединеното кралство. Митническата и регулаторна граница обаче технически ще минава между двата британски острова.

Британските търговци, които изпращат стоки в Северна Ирландия, ще могат да получат обратно платените от тях мита, ако те не продължат на юг към Република Ирландия, която членува в ЕС.

Сделката е за четири години и местното северноирландско събрание в Стормонт ще има властта да я одобри и да я продължава с квалифицирано мнозинство, докато ЕС договорят споразумение за свободна търговия след "Брекзит". Целта ѝ е да предотврати възстановяване на физическата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, което би застрашило споразумението от 1998 г., което сложи край на няколко десетилетия кървав граждански конфликт в британската провинция.

Юнионистите искат Северна Ирландия да остане изцяло в пределите и в правното пространство на Обединеното кралство. Те гласуваха против предишната сделка, договорена от предшественичката на Джонсън Тереза Мей. 

От техните 10 гласа зависи дали и твърдолинейните брекзитъри в управляващата Консервативна партия също ще подкрепят сделката, което те сега декларират, че са готови да направят. Тези две групи гласуваха три пъти заедно с опозицията против споразумението, подписано от Мей.

Според “Гардиън” срещата на върха на ЕС днес може най-много да даде политическо одобрение по принцип за новата сделка, като остави окончателната ѝ ратификация за следваща извънредна среща на върха на 20 октомври. На нея Джонсън трябва да представи одобрен от парламента на страната му юридически текст на споразумението. 

За целта Камарата на общините ще заседава в събота, 19 октомври. Тя е заседавала всичко четири пъти в съботни дни от 1939 година - включително на 2 септември в същата година, заради избухването на Втората световна война. Последното съботно заседание на камарата е било на 3 април 1982 година заради кризата на Фолклендските острови.

Би Би Си цитира днес неназован европейски дипломат, че 27-те посланици на държавите членки чакат правния текст от Лондон, но той още не е дошъл и че настроенията им са “все по-песимистични”.

Джонсън беше обещал неколкократно да изведе Обединеното кралство от ЕС със или без сделка в полунощ на 31 октомври. Вчера обаче министърът му по "Брекзит" Стивън Баркли каза, че правителството ще спази закон, който изисква от него да поиска отсрочка от ЕС, ако до 19 октомври парламентът не е одобрил сделка и не се е съгласил на "Брекзит" без споразумение.

Джонсън се е обадил по телефона тази сутрин с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, чиято говорителка Мина Андреева написа в Туитър: 

“Всеки час и минута са важни преди [срещата]. Искаме сделка”.

 Германската канцлерка Ангела Меркел каза, че сега “преговорите са на по-добър път”, но добави: 

“Нека да кажа ясно тази сутрин - не сме стигнали до целта”.

“Надявам се, че сделка за "Брекзит" е на път да бъде финализирана и че ще можем да я утвърдим утре (днес -б.р.) в Брюксел”, заяви снощи френският президент Еманюел Макрон на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел в Тулуза, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че елементите на сделката вече са договорени.

Джонсън пък каза пред министрите си, че “върхът е близо”, но остава “забулен в облаци”.