Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Намиращият се в изгнание в Белгия бивш каталунски премиер Карлес Пучдемон се яви днес доброволно пред властите, след като Испания издаде нова заповед за ареста му след постановените присъди срещу 12 други сепаратистки лидери, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пучдемон "се яви доброволно пред белгийските власти, придружаван от адвокатите си", съобщи канцеларията му в изявление във връзка с издадената заповед за арест. В текста пише, че бившият каталунски премиер отхвърля заповедта и се противопоставя на всякакви опити да бъде екстрадиран в Испания.

След  съдебно заседание Пучдемон е останал на свобода, но няма право да напуска Белгия, без да поиска предварително разрешение за това от съда, предаде испанският всекидневник "Ел Мундо", цитирайки бившия каталунски лидер пред журналисти днес.

Пучдемон е отказал да бъде екстрадиран, като се е позовал на своя имунитет, свързан с избора му за евродепутат през вай (макар че Испания не допуска той да заеме мястото с в Европейския парламент", съобщи белгийският всекидневник "Соар". 

Вестникът цитира неназовани лица от антуража на Пучдемон, че съдията е решил да го остави но свобода, но му е наредил да остане на разположение на белгийското правосъдие, докато то анализира новата европейска заповед за арест.

Бившият каталунски премиер и други лидери на сепаратисткото движение избягаха в Белгия през октомври 2017 г., след като бяха призовани да се явят пред съда, за да отговарят за опита си за отделяне на областта от Испания. Каталунските сепаратисти организираха референдум за независимост, който испанското правителство определи като незаконен, припомня АП.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.