Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Поне засега каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон, Тони Комин и Ориол Жункерас няма да станат евродепутати, макар да са избрани.

Имената им не фигурират в официалния списък на депутатите, изпратен от Испания до Европарламента в Страсбург в навечерието на първата му сесия. Новият Парламент трябва да бъде открит на 2 юли.

Тримата новоизбрани евродепутати не се явиха вчера в Мадрид, за да положат клетва в националния парламент, както изисква испанското законодателство. Само след такава процедура те могат да получат документи, че са членове на Европарламента.

Пучдемон и Комин са в доброволно изгнание в Белгия и не пожелаха да дойдат в Испания, тъй като ще бъдат незабавно арестувани и дадени на съд за сепаратизъм. Жукерас пък е в затвора от есента на 2017 г. и испанският Върхонен съд не му позволи да излезе, за да положи клетва.

Гонсало Бойе – адвокатът на Пучдемон, се опитал да представи в Конгреса в Мадрид документ, че клиентът му се е заклел пред него в Белгия, пише в. „Ел Диарио“. Парламентът и ЦИК обаче отхвърлили тази възможност. Бой съобщи, че смята да предаде случая на Съда на Европейския съюз (СЕС).

76 евродепутати написаха писмо в защита на тримата си каталунски колеги. То е адресирано до ръководството на ЕП. Сред подписалите не фигурира името на нито един български евродепутат, установи проверка на Клуб Z.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.