Поне засега каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон, Тони Комин и Ориол Жункерас няма да станат евродепутати, макар да са избрани.

Имената им не фигурират в официалния списък на депутатите, изпратен от Испания до Европарламента в Страсбург в навечерието на първата му сесия. Новият Парламент трябва да бъде открит на 2 юли.

Тримата новоизбрани евродепутати не се явиха вчера в Мадрид, за да положат клетва в националния парламент, както изисква испанското законодателство. Само след такава процедура те могат да получат документи, че са членове на Европарламента.

Пучдемон и Комин са в доброволно изгнание в Белгия и не пожелаха да дойдат в Испания, тъй като ще бъдат незабавно арестувани и дадени на съд за сепаратизъм. Жукерас пък е в затвора от есента на 2017 г. и испанският Върхонен съд не му позволи да излезе, за да положи клетва.

Гонсало Бойе – адвокатът на Пучдемон, се опитал да представи в Конгреса в Мадрид документ, че клиентът му се е заклел пред него в Белгия, пише в. „Ел Диарио“. Парламентът и ЦИК обаче отхвърлили тази възможност. Бой съобщи, че смята да предаде случая на Съда на Европейския съюз (СЕС).

76 евродепутати написаха писмо в защита на тримата си каталунски колеги. То е адресирано до ръководството на ЕП. Сред подписалите не фигурира името на нито един български евродепутат, установи проверка на Клуб Z.