Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Адвокат  Адела Качаунова - директорка на Правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК), е изпратила до Висшия съдебен съвет становище относно кандидата за следващ главен прокурор на Република България г-н Иван Гешев. От БХК напомнят, че така упражняват правото си по Закона за съдебната власт ("Юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, висши училища и научни организации не по-късно от 7 дни преди изслушването могат да представят на Висшия съдебен съвет становища за кандидата, включващи и въпроси, които да му бъдат поставяни. - чл. 173, ал. 8).

Становището се състои от три части — относно процедурата, относно кандидата, както и десет въпроса, които да му бъдат поставени по време на предстоящото му изслушване. С него се дава отрицателна оценка както на качеството на процедурата до момента, така и на кандидата, подчертават от правозащитната организация.

Съгласно становището качеството на процедурата е ниско. Това е така, на първо място, поради самия факт на номиниране на един-единствен кандидат за поста, което не може да гарантира качество на избора и оставя съмнения за прозрачността му.

"На второ място, тази оценка е обоснована с ниското обществено доверие към процедурата и кандидата, принос за което има институционалното поведение до момента — както стремежът кандидатът да е само един и без конкуренция, така и необичайната активност по предоставяне на становища в негова подкрепа от страна на субекти, които не са имали пресечни точки с него, а и нямат право да предоставят становища съгласно чл. 173, ал. 8 от ЗСВ, а именно - редица органи на съдебната и на изпълнителната власт", пишат от БХК.

По отношение на кандидата становището е, че той не демонстрира познаване или зачитане на основните принципи на правото, на конституционното право и на правата на човека.

"Освен това той публично е демонстрирал подигравателно отношение към гражданските организации, работещи за защитата на правата на човека", допълват от хелзинкския комитет.

Клуб Z припомня, че между Гешев и БХК има "стара закачка". През юни БХК изпрати годишния си доклад за състоянието на човешките права в България за 2018 г. и до зам. главния прокурор Гешев, който не само върна пратката, но в отговор изпрати "подарък" – две книги от поредицата "Детско-юношеска класика" - "Под игото" на Иван Вазов и "Разкази" на Йордан Йовков, със специално отбелязани глава от романа - "Батареята на Зли дол", и разказа "Божура", които от неправителствената организация да прочетат.

Въпросите, които БХК иска ВСС да постави на изслушването на г-н Гешев, са насочени към изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по делата "Колеви срещу България", (касаещо невъзможността да се контролира главният прокурор, б.р.) "Великова срещу България", "Ленев срещу България" и "Димитър Митев срещу България"; изпълнението на задължението на главния прокурор да охранява разделението на властите; намаляване на осъдителните присъди за вреди, причинени от прокуратурата; за възможността за съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство; за изпълнението на изискванията на Стокхолмските директиви на ЕС; както и за борбата срещу престъпленията, мотивирани от предразсъдъци („престъпленията от омраза").

С пълния текст на становщето на БХК може да се запознаете тук.

Коментари

 's picture

Ivan Mirchev

Гешев не става

Гешев е олицитворение на стила на управление на ГЕРБ+ДПС+БСП+РОП(разобединени патриоти) - мутренско олигархичен модел, в който спуснатите от мафията на ръководни длъжности не само, че не крият некомпетентността си, но и се нахално се перчат с нея и заплашват компетентните, които им задават въпроси. Това са същества, които са изпълзели от най-тъмните и мръсни канали на обществото. Те не харесват дневната светлина, чистотата, човечността, нито ги разбират. Могат да вкарат в затвора невинни лица, да оправдаят и изчистят имената на пресстъпници и убийци. Дали го правят умишлено със съзнанието, че вършат зло? Едва ли. Това е друга ценностна система - ако имаш власт и сила, ти си правото и доброто. Злите са БХК, опозицията, гражданските движения, които пречат, медиите.

Калин

БХК за Гешев ? Направете едно проучване какво мислят хората за БХК ! Какво мислят за съда, не само за прокуратурата ! Според този сайт най-компетентни са Христо Иванов и Радан Кънев ! Какъв % от хората обаче застават зад тях, ще се види само след две седмици ! Кой зад кого е се решава на избори ! Всичко останало е едно бла-бла-бла, въздушно-капкови полюции на разни платени НПО. Апропо - какво всъщност работи Христо Иванов последните 10 години ? Размахва разни байраци - този горе, онзи долу, но какво всъщност работи ?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.