Окончателно: Съветът за електронни медии (СЕМ) ще освободи утре предсрочно генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов. Очаква се това да се случи с мнозинство от поне четирима от членовете "за" при трима на последното заседание на медийния регулатор, на което бе даден старт на процедурата. Самият Костов имаше 5-дневен срок, за да възрази и го е направил - в близо 10 страници, но възраженията му не са били взети предвид от юристите на медийния регулатор.

На едно от предходните си заседания по казуса членовете на СЕМ решиха да наложат две глоби на БНР. И двете са максиманлните заради спирането на "Хоризонт" на 13 септември. Едната - от 7000 лв., е за нарушаване на лицензията на програмата, тъй като тя е дадена за 24-часово излъчване. А втората - 20 000 лв., е за нарушаване на правото на информация на гражданите. 

Това са и мотивите, с които регулаторът ще гласува освобождаването на Костов. Очаква се да го подкрепят София Владимирова, Розита Еленова, Ивелина Димитрова, както и Бетина Жотева, която се въздържа на последното заседание с обяснението, че юридически искането трябва да бъде още по-добре подплатено. Засега не е ясно как ще гласува новият член на регулатора Галина Георгиева, която също се въздържа миналия път.

Не е ясно и кой ще бъде изпълняващ длъжността до провеждането на нов конкурс - въпрос от съществено значение за създалото се в радиото напрежение.

Според Закона за радиото и телевизията, едно от условията за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор е "ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори".

Както Клуб Z писа, първоначално ,за да се изпълни със съдържание изискването за "системност" на нарушенията, се е обмисляло към нарушаването на лицензията и на правото на информираност на гражданите, да се приложи като мотив и оповестяването в ефира на радиото на името на заподозряното за тероризъм непълнолетно момче от Пловдив. Въпросът обаче е в това, че въпросното оповестяване бе извършено в мандата на предишния генерален директор на радиото Александър Велев, а на наследника му Костов просто е било връчено наказателното постановление за нарушението. Едно такова "пришиване" обаче би дало възможност на Костов да обжалва освобождаването си пред съд и дори много вероятно да спечели и да бъде възстановен на работа. Юристи обаче все още спорят и дали се съдържа "системност" в мотивите, които СЕМ ще приложи утре - поради факта, че става въпрос за едно нарушение - спирането на "Хоризонт", от което са произтекли две последствия - тези, за които регулаторът наложи двете глоби. Така че въпросът с обжалването на освобождаването все така виси.

Между заседанието на СЕМ на 9 октомври, с което на практика стартира процедурата по предсрочното остраняване на Костов и утрешното окончателно гласуване, прокуратурата, в лицето на обвинител номер едно Сотир Цацаров, изнесе нови данни за проверките в радиото. Това Цацаров направи миналата седмица при изслушването си във временната анкетна комисия в парламента, която обследва кризата в БНР - спирането на "Хоризонт", както и твърденията за натиск върху журналисти от страна на ръководството, само подложено на политически натиск.

От изложението на Цацаров стана ясно, че скоро се очаква и образуване на досъдебно производство по линия на натиска, а не са само това за спирането на "Хоризонт". Стана ясно още, че за държавното обвинение Костов може да се окаже не така невинен, както същото това обвинение първоначално съобщи, обявявайки, че "Хоризонт" е спряла под личния натиск на техническия директор на радиото Пламен Костов, който подвел генералния директор. 

Предисторията

До тази ситуация се стигна, след като в средата на 12 септември изненадващо журналистката и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът й "правосъдие" - отнет. По думите на самата Великова това е било направено под натиск, заради критичния й поглед към работата на прокуратурата, в т.ч. на единствения номиниран за главен прокурор – Иван Гешев. Самият Костов й признал за поредица от телефонни обаждания до него, в които неназовани до момента лица са искали свалянето на Великова, разказва тя. По-късно той отрече и се закани да съди "клеветниците", които се "упражнявали" върху името му.

След разразилия в рамките на същия ден скандал Великова бе възстановена на поста си, но под натиска на премиера Бойко Борисов. Късно вечерта обаче на сайта на радиото се появи съобщение за планирана "профилактика" на програма "Хоризонт", която ще спре сигнала на следващия ден за пет часа – случайно или не, точно в часовия пояс, в който Великова води предаване.

Последва проверка на ДАНС и прокуратурата, която установи, че не е имало профилактика, нито нужда да се прави такава. Под отговорност може да бъде подведен директорът на дирекция "Техника" Пламен Костов, който твърди се, е взел решението за спирането на програмата като е подвел Светослав Костов, бе съобщено тогава.

Редица журналисти от радиото пък излязоха с имената си, за да разкажат при изслушване от СЕМ за оказван върху ръководството натиск, на който са ставали свидетели. Така се стигна до решението на СЕМ да поиска оставката на Костов, като преди това сезира държавното обвинение за цензура в БНР. 

Всичко това бе съпроводено с три протеста под прозорците на радиото - два на журналисти - с искания за защита на свободата на словото, и един на служители на всякакво ниво в радиото - с искане да се дадат 100 дни. Които вече почти изтекоха.