Възможно ли е да се отвори вратичка за генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов да се върне на работа, след като бъде освободен от поста? Краткият отговор е "да". И дали това ще се случи предстои да разберем, след като Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да гласува ли оставката му.

За подобна възможност съобщава днес "Свободна Европа", позовавайки се на разговори с източници депутати. Става въпрос за "пришиване" към Костов на деяние, което не е извършено в неговия мандат. Източници на Клуб Z също споделят, че се обсъжда подобен подход при мотивирането на искането на оставката му. Което обаче би му дало възможност да атакува освобождаването си пред съда и евентуално да бъде възстановен от него на заемания сега пост.

За какво става въпрос?

Очаква се утре СЕМ да проведе заседание, на което ще се вземе решение радиото да бъде наказано с максимални глоби заради мистериозното спиране на програма "Хоризонт" на 13 септември за пет часа. Едното наказание е за нарушаване на лицензията на "Хоризонт", тъй като тя е дадена за 24-часово излъчване. А другото е за нарушаване на правото на информация на гражданите. Очаква се финансовата санкция да е за общо близо 30 000 лева.

Според Закона за радиото и телевизията, едно от условията за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор е "ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори". 

Според източниците на "Свободна Европа", както и според тези на Клуб Z, за да се изпълни със съдържание изискването за "системност" на нарушенията, се обмисляло към нарушаването на лицензията и на правото на информираност на гражданите, да се приложи като мотив и оповестяването в ефира на радиото на името на заподозряното за тероризъм непълнолетно момче от Пловдив. Въпросът обаче е в това, че въпросното оповестяване бе извършено в мандата на предишния генерален директор на радиото Александър Велев, а на наследника му Костов просто е било връчено наказателното постановление за нарушението. Костов бе избран на поста в края на юли. 

Според юристи това би дало основание на Костов да обажалва уволнението си, ако Съветът за електронни медии пристъпи към него, и е възможно съдът да отсъди в негова полза. Така дори и СЕМ да организира нов конкурс за генерален директор, той или ще бъде прекратен, или ще се стигне до ситуацията, в която радиото ще има двама легитимни генерални директори.

Миналия петък СЕМ обяви, че призовава Костов сам да подаде оставката си, на което той отвърна, че ще приеме този призив за сведение. Медийният регулатор даде заявка, че ако до седмица той сам не напусне, ще стартира процедура по отстраняването му.

До казуса се стигна, след като в средата на септември изненадващо журналистката и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът й "правосъдие" - отнет. По думите на самата Великова това е било направено под натиск, заради критичния й поглед към работата на прокуратурата, в т.ч. на единствения номиниран за главен прокурор – Иван Гешев. Самият Костов й признал за поредица от телефонни обаждания до него, в които неназовани до момента лица са искали свалянето на Великова. По-късно той отрече и се закани да съди "клеветниците", които се "упражнявали" върху името му.

След разразилия в рамките на същия ден скандал, Великова бе възстановена на поста си, но под натиска на премиера Бойко Борисов. Късно вечерта обаче на сайта на радиото се появи съобщение за планирана "профилактика" на програма "Хоризонт", която ще спре сигнала на следващия ден за пет часа – случайно или не, точно в часовия пояс, в който Великова води предаване.

Последва проверка на ДАНС и прокуратурата, която установи, че не е имало профилактика, нито нужда да се прави такава. Под отговорност бе подведен директорът на дирекция "Техника" Пламен Костов, който твърди се, е взел решението за спирането на програмата като е подвел Светослав Костов.

Редица журналисти от радиото пък излязоха с имената си, за да разкажат при изслушване от СЕМ за оказван върху ръководството натиск, на който са ставали свидетели. Така се стигна до решението на СЕМ да поиска оставката на Костов, като преди това сезира държавното обвинение за цензура в БНР. 

Всичко това бе съпроводено с три протеста под прозорците на радиото - два на журналисти - с искания за защита на свободата на словото, и един на служители на всякакво ниво в радиото - с искане да се дадат 100 дни толеранс на новия генерален директор да разгърне управленската си програма.