Справки, докладни, факсове, таблици, жълти листчета с ръкописни резолюции с химикал върху тях отпреди години... Такива веществени доказателства бяха предявени днес в спецсъда на главния свидетел на обвинението Бисер Лазов. А след почти всяко от тях наставаше свирепа разправия с адвокатите на 18-те обвиняеми по мегаделото "КТБ".

Лазов непрекъснато се опитваше да насочи акцента - че независимо чии са подписите под разни документи, единствено Цветан Василев отлично е знаел и авторитарно ръководел "Фирмата" - както той обобщено нарича дружествата под негово управление.

"Тази резолюция (върху даден документ, б.р.) отразяваше неговото отношние, което беше: той знаеше действителното състояние, потвърждаваше продължаването на финансирането, макар и да се опитваше да се дистанцира от него. Както и ми приписваше като моя лична дейност нерадостното положение", казва Лазов.

Адвокатите пък напротив - непрекъснато му задаваха уточняващи въпроси - откъде говори със сигурност за разни събития, на които не е присъствал. Например на теглене на милиони за "оправяне на липсата в главната каса", за което адвокатът на Василев Лазар Карадалиев дори го попита "той ли е държал касата"...

"Както, като отидем в нечий храм, на всеки му е ясно кой е господът там, без Господ да се появи лично", прояви находчивост Лазов.

Напротив, било повече от ясно, че шефът, само като му каже "Каса", това означавало - "Аз искам това да се оправи". Казвам: ок, аз също искам!"

Ако се съди по днешните показания на Лазов, съдбата му на дългогодишен главен счетоводител на "Фирмата", не е била много радостна... 

Той отговори с въпрос на въпроса - дали е контролирал други лица в изпълнение на задачите на Василев:

"Контрола аз не знам как си го представяте: ако е на Зяпков да му бия един зад врата – не!"

На това залата отговори с "Еееееее" и призова съдийката да му направи забележка да не се държи унизително с обвиняемите. Обаче свидетелят вече беше "запалил мотора"... и продължи:

"Напротив - аз съм имал навиквания, аз съм имал "един зад врата", да - имал съм! И съм мачкан и от него, и от дъщеря му", каза свидетелят, който в началото на кариерата си "мечтаел " заедно с Цветан Василев.

"Той (Василев) ми казва все едно: Въпреки че парите аз съм ги взел, оправяйте се там с липсите. Или пита:

- Какво става с липсите?

- Ми, нищо, стоят си.

- Колко сте погасили?

- Колкото сте осигурили от банката по тази технология. Ако дадете някаква нова технология, ще погасим и други."

За разлика от този диалог - пресъздаден само от Лазов в уан-мен изпъленние, имаше и реални такива. Например с адвокат Христо Ботев, който отбеляза, че при така описаната фактология, при която Лазов не носи отговорност за нищо...:

... Имам чувстовто, че сте работил куриер. Което всички знаем, че не е така!

- Аз, когато съм работил, вие сте бил твърде далеч - тросна се Лазов.

Ами именно - аз понеже съм бил твърде далеч, и сега питам да науча - продължи с равен тон Христо Ботев.

- Аз водя на Василев информацията за възложените от него задачи и за изпълнението им - натърти Лазов.

Ясно - не куриерска, а информационна служба? - продължи Ботев.

На това съдия Виржиния Петрова се хвана за главата:

"Аз забравих въпроса след интересния ви разговор!"

Освен това съдийката здраво се накара на едната прокурорка, която се опита да скастри присъстващите в залата да се държат по-тихо. Петрова напомни кой казва какво ще става в залата - кога да е тихо и кога шумно... И че това не е прокуратурата.

Все пак към края на кариерата си на банкер резолюциите на Василев нямали "вече този разпоредителен характер, а имаха по-скоро въпросителен", спомни си още Лазов.

Но банкерът все още пишел на счетоводителя си резолюции върху писма:

"Събирай си парите", "къде са ти парите"... Все едно това е някаква моя лична дейност", ожали се пред съда счетоводителят.

Накрая свидетелят все пак размисли и каза, че не е сигурен в никой почерк и подпис – от главната счетоводителка на банката Мария Димова до Цветан Василев. Нищо че всъщност твърди, че един или друг от тях е нареждал разни неща... Той само бил виждал почерка и го познавал ей така - на око.

"Ако не е така, възложте си експертиза – аз не зная", вдигна рамене Лазов.