Капитанът на националния отбор на България по футбол Ивелин Попов обяви, че се чувства неудобно от случилото се. "Това трябва да спре", каза той пред британския в. "Дейли Мейл".

Двубоят в понеделник вечерта, завърши с победа с 6:0 за гостите, на два пъти беше прекъсван през първото полувреме заради расистки изпълнения на стадион "Васил Левски". И се превърна в международна тема.

Попов говори с хора от публиката на почивката на мача заради проблема в опит да успокои страстите. Скандалът обаче се разрасна, като темата беше широко отразена в британските медии, последваха реакции на осъждане на расистките прояви от страна на политици и спортисти, имаше позиция и от УЕФА и ФИФА. Българската страна реагира, като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на шефа на БФС Борислав Михайлов, който отначало отказа, но следобед във вторник съобщи, че все пак се оттегля от поста си. Последва акция и ГДБОП нахлу в база на БФС в Бояна.

 

"Естествено е, че ми е неудобно. Не искам това да се случва. Това не е добре за федерацията и за нашата страна. Как да се чувствам? Не е приятно, защото не играхме добре, загубихме с 0 на 6 и това, което стана, беше ужасно. То трябва да спре. Тук имаме отбор като "Лудогорец", който има играчи от всяка държава", каза Попов.

Той обясни, че не е чувал за подобен проблем в българското първенство и не разбирал защо феновете направили това, защото много от българските запалянковци били привърженици и на английския футбол.

"Имаме фенклубове на "Челси", "Ливърпул", "Манчестър Юнайтед". Невероятно е и не знам защо го направиха. Не мога да си го обясня, изненадан съм. Във всеки голям град в България има по няколко фенклуба на големите английски отбори", продължи българският капитан.

Той обясни и защо се е опитал да говори с публиката.

"Важно беше да говоря за това, защото е сериозен проблем за всички, за нашата федерация, за Англия и ако бяха казани още лоши думи, дори още само веднъж, те може би нямаше да завършат мача. Тогава щеше да има голямо наказание, а това нямаше да бъде добре за българския футбол", коментира Попов.

Той отчете, че запалянковците са били ядосани от развитието на мача, но смята, че неговите думи може би са помогнали за успокояване на обстановката след почивката.

"Нормално е, защото през първото полувреме резултатът беше 0:4, те бяха ядосани и ми казваха: "Въобще не ни говори!" Но когато започнеш да говориш с тях, те разбират. Мисля, че през второто полувреме нещата бяха по-добре", каза той.

"Ние сме 11 на 11, цветът на кожата няма значение, не е проблем, всички сме еднакви, ние сме едно голямо футболно семейство. Само ние, ако сме обединени, можем да спрем тези лоши неща", допълни той.