Не е Грета Тунберг. Носителят на Нобеловата награда за мир за 2019 г. е етиопският премиер Абий Ахмед Али. Нобеловият комитет му присъди отличието за "неговите усилия за постигането на мир и международното сътрудничество". Той е 100-тният носител на приза за мир.

Главното основание за наградата е големият принос на политика в прекратяването на военния конфликт със съседна Еритрея. И усилията му за постигане на стабилност в региона на Източна и Североизточна Африка, мотивираха се от комитета, който присъжда престижното отличие.

 "Етиопският премиер Абий Ахмед Али получава тази година Нобеловата награда за мир за своите усилия за постигане на мир и международно сътрудничество и особено за решителната си инициатива за решаване на граничния конфликт със съседна Еритрея", отбелязаха оттам.

 

 

Наградата, равняваща се на 9 000 000 шведски крони (около 900 000 долара) ще бъде връчена в Осло на 10 декември, годишнината на смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, основал наградата със завещанието си през 1895 година.

Еритрея, бивша провинция на Етиопия, се отцепи през 1993 г. след 30-годишна война. След декларацията за независимост започна териториален конфликт за границата, прераснал в тежки въоръжени сблъсъци. За периода 1998-2000 г. в тях загиват около 80 000 души. Следва дълъг период на враждебни действия.

През юни 2018 г. новият етиопски министър-председател, реформаторът Абий Ахмед, изненадващо обяви, че приема уреждане на граничния конфликт. В началото на юли той направи официална визита в Асмара, където с еритрейския президент Исаяс Афеверки подписаха декларация за прекратяване на 20-годишното състояние на война. Лидерите си обещахаи че ще работят, за да може лишената от достъп до море Етиопия да разработи пристанищата на Еритрея и да ги ползва при необходимост

Президентът Афеверки му върна визитата в края на миналата седмица и откри отново посолството на Еритрея в Адис Абеба. По-късно бяха възобновени и полетите между двете африкански държави.

След това Абий изигра и основна роля като посредник за политическа сделка със съседен Судан.

След като стана премиер през април 2018 г. 43-годишният бившият военен, специализиран в кибер разузнаване, въвежда политики, насочени към бързо развитие на страната му, освен че и посредничи за повече стабилност в региона.

Той освободи дисиденти от затвора, извини се за бруталните действия на държавата и прие в страната членове на въоръжени групи, определяни като терористи от неговите предшественици. Сред реформите му вътре в страната бяха и вдигането на забраната за съществуването на политически партии, както и уволенията и наказанията на редица смятани за недосегаеми властници, някои от които обвинявани в мъчения.

Откри пътя и за ускорени икономически реформи. 

Абий, който често действа като се обляга на лични инициативи и разчита на собствената си харизма, вместо на правителствените институции, е първият лидер на страната си от най-голямата етническа група - оромо, която от десетилетия се оплаква, че е подложена на икономическа, политическа и културна маргинализация. Той назначи жени на множество високи постове, в това число и половината от министерските.

Според анализаторите обаче има опасност темпото, което налага да е твърде ускорено за старата гвардия, но много бавно за ядосаните млади хора в страната, след чиито протести той успя да стигне до властта.

Съществува отдавнашна традиция Нобеловата награда за мир да получават държавни глави, свързани с прекратяването на конфликти. Последният пример за такъв беше колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, който получи наградата през 2016 г. за ролята си в прекратяването на 50-годишната гражданска война в страната, отбелязва британският в. "Гардиън".