Кои са фаворитите за "Нобел" за мир за 2019 г. Ето предположенията на Си Ен Ен.

16-годишната Грета Тунберг е сред най-сериозните претенденти за приза сред букмейкърите тази година. Ако тя спечели, ще стане и най-младата носителка на наградата, Грета е година по-млада от Малала Юсафзай, която спечели "Нобел" за мир през 2014 г.

Според сайта на Нобеловите награди тази година има 301 номинации - 223 за отделни хора и 78 за организации.

Имената на номинираните и номиниралите ги няма да бъдат оповестени в близките 50 години, според правилата на комитета, който присъжда отличието.

Шведската тийнейджърка за първи път привлече внимание към себе си, когато през август 2018 г. напусна училище и застана пред парламента в Стокхолм с искане институциите да се активизират в борбата срещу климатичните изменения.

Тя е фаворит на букмейкърите за нобела като в залозите на лондонската компания "Корал" са 1 към 2.

Друг британски букмейкър "Уилям Хил" обяви в сряда, че 96 на сто от залозите за наградата за мир са за Тунберг. 

Тийнейджърката е изправена пред конкуренция от световни лидери.

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн.

Втори фаворит след Тунберг е етиопският премиер Абий Ахмед - политикът, който сложи край на конфликта на страната си с Еритрея. 

В списъка е и бразилският вожд и борец за опазване на природата, който стана световно известен с кампанията за опазване на амазонските гори Раони Метуктире.

Сред спряганите имена е и това на новозеландската премиерка Джасинда Ардърн.

Сред 78-те организации, които колективно могат да спечелят наградата, букмейкърите дават превес на "Репортери без граници", както и на Съвета на ООН за човешкит права.

Победителите ще бъдат обявени в Осло в петък.

Надиа Мурад

Миналата година победители станаха йезидката Надиа Мурад и конгоанският лекар Денис Муквеге "за техните усилия да спрат употребата на сексуално насилие като оръжие по време на война и военни конфликти".