Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Двайсет и пет годишната йезидка Надиа Мурад оцеля през най-тежките за народа си часове и се превърна в уважавана обществена фигура, която днес спечели заедно с конгоанския гинеколог Дени Муквеге Нобеловата награда за мир, предаде Франс прес.

В един августовски ден на 2014 г. джиповете на "Ислямска държава" (ИД) с черни знамена влизат в намиращото се близо до границата със Сирия село на Надиа. Бойците на ИД започват да убиват мъжете, да превръщат най-малките момчета във войници и да ползват жените за принудителен труд и сексуално робство.

И днес Надиа Мурад не спира да повтаря, че все още има 3000 йезиди в неизвестност, които най-вероятно са в плен.

"Джихадистите искаха да отнемат честта ни, но загубиха своята", каза тя в реч в Европейския парламент.

По време на плена си в "столицата" на самопровъзгласилия се халифат Мосул Надиа е била подлагана на мъчения и групови изнасилвания, била е продавана и препродавана на пазарите за роби на джихадистите, била е карана и да се отрича от религията си - нищо не й е било спестено, тъй като според екстремистите от ИД йезидите са еретици.

Йезидите говорят кюрдски език и изповядват езотерична религия. Вярват в един-единствен Бог и в митично същество, приело образа на паун, което символизира "предводителя на ангелите".

Подобно на хиляди други йезидки и Надиа Мурад е била "омъжена" насила за джихадист, който я биел, разказа тя пред Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк.

"Не можех повече да понасям посегателствата и насилието", каза Надиа, която е успяла да избяга от джихадистите с помощта на мюсюлманско семейство от Мосул.

Снабдила се с фалшиви документи, успява да стигне до Иракски Кюрдистан, където я настаняват в бежански лагер.

След като разбира за смъртта на шестимата си братя и майка си, Надиа се свързва с оказваща помощ на йезидите организация, която й помага да замине при сестра си в Германия.

Именно в Германия, където живее сега, Надиа започва дейността си на активист, която има за цел кланетата на йезиди през 2014 г. да бъдат признати за геноцид. Неин съюзник в това начинание е съпругата на известния американски актьор Джордж Клуни Амал Клуни, която е адвокатка и защитничка на човешките права.

След призива на Надиа за признаването на геноцида срещу йезидите Съветът за сигурност на ООН пое ангажимент да помогне на Ирак в събирането на доказателства за престъпленията, отбелязва Франс прес. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.