Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев вече е подсъдим като "подбудител и помагач" за това, че заедно с Ана Димитрова са представили "неверни сведения, с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз. Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла обвинителния акт в съда, съобщиха от държавното обвинение. Димитрова е дъщеря на жената, която отглежда децата на Манолев, стана ясно още преди месеци, когато започна разследването.

От информацията, разпространена днес от прокуратурата, става ясно, че според обвинителния акт Манолев и Димитрова са действали като съъучасници, като Димитрова е извършител и търговец. Тя е собственик на ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова".

Разследването по случая започна преди 5 месеца, а схемата за злоупотреби с пари от европрограмата за развитие на селските райони получи прозвището "къщи за тъщи". То тръгна от разследване на  "Биволъ" и "Благоевград Нюз", според което Манолев притежава парцел, върху който е построена къща за гости, която обаче се ползва като частна вила. Обвиненията срещу двамата бяха повдигнати през април. Сега делото отива в съда, като предстои да бъде насрочено разпоредително заседание. 

Държавното обвинение твърди (съобщеинето е само с инициали - б.р.), че бившият вече зам.-министър е подбудил и умишлено склонил Димитрова да извърши престъплението. Той е осигурил счетоводна и строителна фирма, парцел, върху който да се изгради "къщата за гости", учредил е правото на строеж в поземлен имот в Сандански, както и по силата на договор за паричен заем предоставил на управляваното от Димитрова дружество сумата в размер на 700 000 лв. Според прокуратурата Манолев е осигурил и регистрацията на Димитрова като земеделски производител. 

Историята започната през 2013 г. В периода 13.05.2013 г. до 14.10.2015 г. обвиняемата Димитрова като извършител и Манолев като подбудител и помагач, представила неверни сведения, за да получи средства от фондове на Европейския съюз. Институциите, пред които били представени данните са Държавен фонд „Земеделие“ - Областна дирекция „Земеделие“ в Благоевград, Държавен фонд „Земеделие“ в.София и Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“ и отдел „Регионална разплащателна агенция“, отново в Благоевград

На 13.05.2013 г. дамата кандидатства от името на фирмата си за подпомагане за „Изграждане на жилищна сграда за гости“ в местността „Чинар куши“, в района на гр. Сандански. Представила документи, сред които регистрационна карта като земеделски производител, анкетна карта и формуляр към нея, годишна данъчна декларация за финансовата 2012 г. и справка – декларация за приходите от продажби по видове дейности. Като основание за вписване като земеделски производител бил посочен договор за отдаване под наем на земеделска земя от 01.10.2011 г. и стопанисване на лозе с площ 9,7 дка в местността „Мездра“, в района на с. Кулата, общ. Петрич. В действителност обаче през стопанската 2011/2012 г. имотът не бил стопанисван от нея.

Въпреки че нямала финансови средства за извършване на инвестиция по проекта към датата на кандидатстването й, тя представила неверни сведения като подписала декларация, че е осигурила такива (в размер на 576 668,55 лв., без ДДС). Наред с това посочила, че през 2012 г. имала приход минимум 50 % от земеделска дейност, реализиран от продажба на земеделска продукция (грозде на стойност 6 790 лв.). Това обстоятелство също не отговаряло на действителността, пише в съобщението на прокуратурата.

На 30.04.2014 г., с писмо пред Държавен фонд „Земеделие“ Димитрова представила сведения, удостоверяващи извършване на разходи от нейна страна и получаване на приходи, свързани с отглеждане на лозе от земеделска дейност през 2012 г. За целта тя приложила договор за отдаване под наем на земеделска земя, в който като наемодател и собственик бил посочен Манолев. В същото време обаче въпросният имот бил собственост на друга фирма. Освен това, обвиняемата приложила фактури за обработка на лозе и продажба на грозде сорт „Мелник“, въпреки че посочените в тях дейности не били извършени.

Впоследствие, с цел неправомерно получаване на средства от европейски фонд, в заявка за плащане Димитрова, в качеството й на бенефициент, декларирала, че всички представени от нея официални документи към 14.10.2015 г. удостоверяват действителното правно положение, както и че представените от нея частни документи са автентични и носят нейния подпис. Тя приложила констативен акт за установяване годността за приемане на строежа (акт образец 15) за „Изграждане на жилищна сграда за гости“ в местността „Чинар куши“, който обаче не бил подписан от нея. Освен това, обвиняемата представила фактури на стойност 350 000 лв. с ДДС и 331 357,79 лева с ДДС, с приложени към тях платежни нареждания, за да докаже действително извършване на направените разходи по инвестиционния проект, въпреки че разходите са били за изграждане на къща за лични нужди на другия обвиняем – бившия зам.министър, твърди още държавното обвинение.

"Обвиняемият подбудил и умишлено склонил обвиняемата за извършване на престъплението. Той я улеснил чрез даване на съвети и разяснения относно процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и необходимите за това документи. В частност обвиняемият осигурил счетоводна и строителна фирми, недвижим имот, върху който да се изгради „къщата за гости“, учредил правото на строеж в поземлен имот в гр. Сандански", пише в съобщението.

Освен това прокуратурата е установила, че Манолев е осигурил и договор за паричен заем в размер на 700 000 лв. Пак Манолев е предоставил и материалите за изграждането на къщата, като е предоставил същите на строителя, твърди още обвинението.

Историята с къщите за гости за частно ползване предизвика не само това разследване, а и проверка на всички проекти по въпросната мярка от ОП "Развитие на селските райони". 

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.