Компаниите - кандидати за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене” могат да подадат обединено заявление. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БНР. Министърът говори на годишната среща на правителството с бизнеса, организирана от Американската търговска камара.

По думите на Петкова до момента няма подадена такава оферта, но тя е напълно възможна и правилата на конкурса я допускат. 

"В хода на воденето на преговори, преди всичко на подаването на обвързващи оферти, са възможни - така предполага процедурата, са възможни различни комбинации, стига участниците в тази процедура да намерят съответно допирни точки“.

На 20 август министерството съобщи, че седем компании от различни държави са подали заявления за стратегически инвеститор в строежа на новата атомна електроцентрала. Сред тях са руската държавна "Росатом", чрез дъщерната си "Атоменергопром", китайската национална компания CNNC, южнокорейската "Хидроатомна корпорация", консорциумът "Електроцентрала Белене", в който участват "Груп интернешънъл" - България  и чешка компания, както и  "ИПК и УП България" ЕООД, и Консорциум "АЕЦ Белене" - България с участници "Атоменергоремонт", ОЗК, "Гранд Енедржи", "Квант".

Освен това две компании искат да участват в доставката на оборудване и други 4 са кандидатите - сред които и Република Северна Македония, които имат интерес да купуват ток или да участват като миноритарен собственик в бъдещата атомна централа, ако тя бъде построена. 

В момента сме процедура по анализ на всяка оферта със заявен интерес, която трябва да продължи 90 дни. Комисия към Министерството на енергетиката отсява първо 7-те предложения за стратегическа инвестиция и ще прецени кои от претендентите ще влязат в кратка листа, с която държавата да започне преговори и да поиска обвързващи оферти.

В условията на рестартирания проект, приет от Мнистерския съвет и Народното събрание, изрично е записано, че България иска реализацията му на пазарен принцип. Тоест без държавни гаранции за инвестицията и без ангажимент за изкупуване на произведената електроенергия. Двете най-големи компании в конкурса обаче - руската и китайската, многократно са заявявали публично, че трудно ще се реализира проектът без държавни гаранции от страна на България.