Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съществува опасност руско-турският поток да се превърне в генератор на загуби. 

Шпионският скандал беше елементарно отвличане на вниманието, за да могат София и Москва да работят „на сянка” по Руско-турския поток и по АЕЦ „Белене”. 

В тези условия българските власти набързо подписаха договора за изграждане на руско-турския поток на стойност 2,15 млрд. лева. Крайните разходи ще са значително по-високи, защото в тази сметка не са включени лихвите по кредитите, разходите за поддръжка и разходите за изграждане на нужните компресорни станции.

Какви са проблемите:

1. Правителството не казва откъде ще се финансира проектът, но очевидното е, че става въпрос за банкови заеми. Ако тези заеми дойдат от Москва, това ще означава, че българска държавна фирма ще трябва да покрива годишните разходи по лихва и главница, заедно с разходите за поддръжка. При обща сума над 2,5-3 млрд лева, твърде вероятно само лихвите ще бъдат между 100 млн. и 150 млн. лева. 

2. Ако се окаже, че разходите са по-големи от приходите, ще започне да се натрупва загуба, която ще нараства и вероятно ще се превърне в причина кредиторите да предявят претенции към собствеността на българската газо-преносна мрежа.

3. Сметката може да се окаже без кръчмаря, защото след последните изменения на директивите на ЕС е очаквано да има позиция на Общността и да се постави въпросът за 50% свободен капацитет за трети страни. А това би обезсмислило турско-руския поток, защото сръбската част е 100% резервирана от Москва и никой няма да може да ползва свободните 50% в българската част. Няма да се постигне пълна натовареност и съответно изплащането на проекта ще се постави под допълнителен въпрос.

4. Изключително скандално е, че българското правителство е на път да се откаже от около 1 млрд. долара неустойки по договора за транзит, които са дължими от Русия през следващите десет години. По въпроса ГЕРБ и БСП действат в пълен синхрон.

Разумните алтернативи са:

1. Разширяване на хранилището в Чирен, което ще позволи поддържането на по-големи резерви, които да се набавят при най-добрите ценови условия. Има условия и за изграждане на газохранилище в района на град Левски.

2. В най-кратки срокове да се изгради интерконекторът с Гърция, който целенасочено се бави повече от 10 години. Това е пътят за внос на конкурентни цени и подобряване сигурността на доставките. 

*  Публикуваме текста на икономиста Мартин Димитров с негово позволение. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

 

Коментари

Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

Марту се провали навсякъде и

сега смята, че Си Джей като му публикува глупостите, ще хване Прокоп за шлифера.

++++ за автора!

Един от малкото грамотни българи, допускани до медиите! Напълно е прав. Като начало 3 млрд лв. ще потънат в руската тръба, отделно се отказваме от правата си до 2030 г! Експлоатацията на тръбата ще е по-скъпа от приходите и ще дотираме транзита на руска газ от бюджета през Булгартрансгаз!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Еванджелистата..

Булгаргаз пусна ли търг за запълване на тръбата? Пусна.. И що не питаш чадо, ЩО ДРУГИ ОСВЕН ГАЗПРОМ не са явиха да я пълнят? Де ги тез 50% свободен капацитет? 10% са и в българската част? Например - ръб Балканче що не са сурна с обем, колкото на руснаците да са пуска към Европата.. Второ - тръбата ша си я пускаме ние.. С нашичките милиарди, дет ша ги папкат саудитците, та да ни пуснат нашата тръбичка.. Саудитците дали не ни "изненадаха" и с готов кредит с техни си пари.. И пак що я пускаме с диаметър за рускио газ?.. А не с диаметър не за 10, а за 50% отгоре? Щото сърбите, когато си казаха, че ще пускат тръбата, Булгаргаз не отиде на технио търг. Да си заяви капацитет през Сърбия за Европата.. И що не питаш Малтинчо - защо хамериканците с втечненио газ от Александруполис не са явиха на търга за газ през България? Та ТАП е с капацитет 10 млрд. на година, вече се строи и е пред завършване.. Новата тръба, по която хамериканскио газ може да стигне до Сърбия и Западните Балкани още не е отпочната да се строи.. И много лесно можеше да поеме техните 50% отгоре.. Щото тя България с консумация от 3,5 млрд. на година и за тях не е никакъв пазар..
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Няма българско, няма македонско, няма сръбско - всичко е руско!

Думата ми е, че докато ние, българите, сами не почистим оборите си, нечистоплътният руски империализъм, че и турският, ще се гаврят с нас с разни газови потоци, атомни централи, пъбове и т. н. Ще дойде ден, когато портретите на нашите възрожденци ще бъдат изгорени, а по дувари и стобори и по високи тополи ще бъдат качени Борисов, Радев, Патриархът, Валери Симеонов и другите руски русоугодници. На изборите, народе, е твоята сила! Ако не улучваш патриотичните урни, всъщност тя е една - на ДБ, един ден няма да получиш разрешение да бъдеш погребан в Аспарухова България! Ей тези империи ще те изхвърлят от земята ти като миризлива твар! Г-н Мартин Доимитров не се е провалил, а зомбираният български народ!

Престани да задаваш тъпи върпоси!

Чети внимателно глупако и мисли: "...3. Сметката може да се окаже без кръчмаря, защото след последните изменения на директивите на ЕС е очаквано да има позиция на Общността и да се постави въпросът за 50% свободен капацитет за трети страни. А това би обезсмислило турско-руския поток, защото сръбската част е 100% резервирана от Москва и никой няма да може да ползва свободните 50% в българската част..." Нашите сбърканяци или са яко купени, или са тъпи като галоши! Как може да се надяваш да продадеш още нещо след като след границата със Сърбия е невъзможно да се продължи. Руснаците са купили 100% от потока там. Ако това настина е вярно ние имаме не загрижени за България, а руски шпиони и диверсанити за управляващи! С ускорени крачки ни заробват.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ДИРЕКТИВА НА ЕС КАЗВАШ!!!

Сърбия откога е член на ЕС, та е длъжна да се съобразява с тази директива? Булгаргаз що не се яви на търга за пълнене на тръбата в Сърбия? А сега си виж - например как Хърватия не беше член на ЕС и кризата 2008-2009-та я изкара без съобразяване с изискванията на ЕС.. За разлика от нас, спазващи стриктно указанията на ЕС.. И си припомни това от 27,09,2013 : Еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан: " сложи точка на ожесточения спор между настоящите и предишните, кой повече пари е договорил от безвъзмездната финансова помощ. Тя се изчислява по определена формула, която зависи от БВП на страната, като таванът е 2.35% от БВП. Разпределението на парите е договорено след двугодишни преговори и узаконено на срещата през февруари 2013-та. "Факт е, че България има най-ниския БВП и това води до най-нисък обем от средства на глава от населението в абсолютно изражение", каза Хан. Средно по 970 евро се пада на всеки българин за следващите седем години, докато дори новоприсъединилата се Хърватия получава повече от нас - по 1870 евро."
 's picture

Petyo9

01.01.2020 е пусковият

срок на патока! Това, в прав текст ще рече, че на тази дата трябва да потече руски газ по тръбата. Иначе - 800 млн. EUR неустойка която трябва ние да изплатим на Русия! Очевидно е налице някакво плащане данък Русия, облечено в някаква законообразна форма, тъй като априори е ясно, че срокът е невъзможно да бъде спазен и договорът така е направен, че да я платим тази неустойка. Невъзможно е за оставащите три месеца да прекараме над 470 км. тръба, като десетилетия не можем да изградим интерконектори от по няколко десетки километра.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.