Двадесет и девет дни преди предвидения в момента краен срок за Брекзит британският премиер Борис Джонсън направи своето "последно предложение" за сделка с Европейския съюз и заяви, че ако то не бъде прието на срещата си на върха на 17 и 18 октомври в Брюксел, Обединеното кралство ще си тръгва без споразумение на 31 октомври, съощава Франс прес.

.

Споразумението, договорено от Тереза Мей, предшественичката на Джонсън, беше отхвърлено три пъти от британския парламент, който беше несъгласен главно с "предпазната клауза" (т.нар. backstop - англ.), механизъм, който трябва да изключи възстановяването на границата в Ирландия между британската провинция на север и републиката, членка на ЕС на юг след Брекзит.

Според британския всекидневник "Телеграф" новото британско предложение предвижда Северна Ирландия да остане в единния европейски пазар до 2025 г. като се формира митнически съюз между нея и Обединеното кралство.

Според предложението би имало две "своеобразни" граници: митнически контрол между двете Ирландии и регулаторен контрол в Ирландско море, което отделя Великобритания от северноирландската й провинция.

По-късно в сряда Джонсън уточни, че „движението на стоки между Северна Ирландия и Република Ирландия ще бъде декларирано“, като физическите проверки ще се извършват в търговските обекти, а не на границата.

Външният министър на Република Ирландия Саймън Ковъни каза, че "не е много окуражен" от тези информации:

"Ако това, което той (Джонсън - б.р.) предлага, е митнически контрол на остров Ирландия, тогава не мисля, че това би било основа за споразумение".

В сегашната си форма предпазният механизъм предвижда цялото Обединено кралство да остане в митнически съюз с ЕС както и засилено регулационно съгласуване на Северна Ирландия с ЕС.

Перспективата за възстановяване на границата между двете Ирландии в случай на липса на сделка тревожи особено Дъблин, който вижда в нея заплаха за мира в Северна Ирландия. Той беше установен трудно с т.нар. споразумение от Разпети петък през 1998 година след три десетилетия насилие между републиканските националисти (католици), които се привърженици на обединението на острова, и лоялистите юнионисти (протестанти), привърженици на оставането на Северна Ирландия под британската корона.