Британският премиер Борис Джонсън обеща днес Великобритания да напусне Европейския съюз на 31 октомври, "каквото и да става", със или без споразумение, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

"Това, което целият свят иска, е да се приключи с този въпрос и да преминем към нещо друго. Затова ние ще излезем от ЕС на 31 октомври, каквото и да става. Да осъществим Брекзита. Можем, длъжни сме и ще го направим", заяви Джонсън в реч на годишната конференция на Консервативната партия в град Манчестър.

Пред съпартийците си премиерът каза, че днес представя на ЕС конструктивни и разумни предложения, които предвиждат компромис и за двете страни.

"Това е компромис от страна на Обединеното кралство и силно се надявам, че приятелите ни разбират това и на свfй ред ще направят компромис", допълни той.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще разговаря днес по телефона с британския премиер Борис Джонсън, съобщи говорител на ЕК, цитиран от БТА.

"ЕС предпочита Великобритания да се оттегли със споразумение. Очакваме по-късно днес новите предложения на британската страна", добави говорителят.

Той отбеляза, че новите предложения ще бъдат оценени от ЕК обективно. По неговите думи предложенията трябва да бъдат правно приложими и да изпълняват целите на предпазната мярка, залегнала в договореното споразумение между ЕС и Лондон.

"Ако не успеем да постигнем споразумение поради това, което по същество е техническа дискусия за точния характер на бъдещите митнически проверки“, алтернативата е Брекзит без сделка.

„Това не е резултат, който искаме. Това изобщо не е резултат, към който се стремим. Но нека ви кажа на тази конференция, че е резултат, за който сме готови", категоричен бе Джонсън.

Той потвърди, че в рамките на деня ще изпрати „конструктивни и разумни предложения" до Брюксел за излизане от задънената улица на Брекзит. Те не предвиждат проверки по границата със Северна Ирландия.

„При никакви обстоятелства няма да имаме проверки на или близо до границата в Северна Ирландия", обещава Джонсън и добави, че „ще се спазва мирният процес и Споразумението от Разпети петък", визирайки мирния договор, прекратил гражданския конфликт между националисти и юнионисти в британската провинция.

Зеленият евродепутат Филип Ламбертс обаче каза днес след речта на Джонсън, че не е окуражен и че се задава Брекзит без сделка.

“Той твърди,  че обича Европа, че прегръща Европа. Като я напуска”, каза Ламбертс, цитиран от Ройтерс. "Как може това да бъде сериозно? ... Няма причина да бъдем окуражени от това”.

“Честно казано, това не е на добре", добави той. “Имаме ясна преговорна позиция, ще преговаряме с британския министър-председател”.

“Мисля, че най-вероятният сценарий в момента е Брекзит без сделка, защото не съм сигурен, че този министър-председател е готов да се подчинява на закона", каза Ламбертс, припомняйки, че британският парламент задължи Джонсън да поиска отлагане на Брекзит, ако до 19 октомври не постигне приемлива сделка с ЕС, или ако до този срок парламентът не се съгласи на Брекзит без сделка.

“Ако искаш сделка, не се противопоставяш на Европейския съюз, както прави той, не се противопоставяш на парламента, от който ще имаш нужда каквато и да е сделка, както прави той", каза още евродепутатът. “Изправени сме пред министър-председател, чиято стратегия, мисля, е да постигне Брекзит без сделка и да обвини "приятелите" от ЕС за неуспешния резултат".