Разделянето на големите технологични компании няма да реши проблемите с тях. Тази теза изказва създателят на Facebook Марк Зукърбърг в два часа изтекли записи от вътрешни срещи в компанията, разпространени от The Verge.

"Това няма да направи намесата в изборите по-малко вероятна. Напротив, ще я направи по-вероятна, защото тогава компаниите няма да могат да се координират и да работят заедно", твърди той.

[[nid:85380]]

В записа Зукърбърг коментира амбициите на някои демократи да разделят Facebook и други техногиганти на по няколко компании, за да намалят монопола им.

"Имаш някой като Елизабет Уорън, която си мисли, че правилният отговор е да разцепи компаниите... Ако тя бъде избрана за президент, залагам, че ще имаме правно предизвикателство, и залагам, че ще спечелим това правно предизвикателство. И това все пак "шибано" ли е за нас?! Да. Имам предвид.... не искам да имаме голямо дело срещу собственото ни правителство. Но виж, в крайна сметка, ако някой иска да заплаши нещо толкова съществено, излизаш на ринга и се биеш."

Според него за да има защита срещу намеса на изборите и други проблеми на сигурността, с които социалните мрежи се сблъскват в последните няколко години, ключовото са наличните средства.

"Затова туитър не може да свърши толкова добра работа, колкото ние можем. В смисъл... те се сблъскват със същите проблеми, един вид. Но не могат да вложат толкова. Нашите инвестиции в безопасността са повече от цялата печалба на компанията им."

Зукърбърг коментира и тромавото пускане на виртуалната валута на Facebook - Libra, като отбелязва, че реалният проблем е с регулаторите по света, срещите с които не се правят "за пред камерите", но където стават реалните дискусии и се изясняват детайлите за новата валута.

Записът не е изпълнен само със сериозни дискусии. В един момент някой пита дали Facebook планира да използва технологии за свързване на компютъра с мозъка за таргетиране на реклами. Зукърбърг се шегува.

"Ако си мислите, че Libra е трудна за пускане... Представете си заглавия: "Facebook ще прави мозъчни операции". Не искам да виждам изслушванията в конгреса по тази тема."

Създателят на Facebook признава защо поддържа тотален контрол над компанията - защото иначе е щял да бъде изтикан от нея още преди години.

Записите реално не разкриват нова информация, но дават поглед върху случващото се вътре в компанията, и факта, че както мениджърите, така и служителите са притеснени, въпреки способността на Facebook да продължава да печели, да поема тежки глоби без особени проблеми и да поддържа дългогодишния си растеж.