ГЕРБ понася щети от поведението и действията на коалиционните си партньори. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред Нова тв. Поводът - безпрецедентният скандал в ефира на БНТ, довел до намеса на полицията, с участието на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Захариева нарече поведението на Сидеров "недопустимо" и го обяви за "неуважение към гражданите". И припомни, че водачът на "Атака" не прави за първи път такива сцени и това е явно "някакъв негов си начин да стяга електората". Според нея обаче "всички ние трябва да разберем, че не това е начинът", а и се зачуди какъв е този електорат, който може да активизиран така.

Министърката посочи, че в рамките на коалиционните отношения, макар и тя самата да участва рядко в такава комуникация, лидерът на "Атака" се държи доста по-различно. Тя обаче не отрече, че "Атака" са част от управлението на страната. 

Захариева говори и за отношенията със Северна Македония.

„Никога нашата подкрепа по отношение на европейската интеграция на Северна Македония не е била безусловна. Ние не поставяме условията за пръв път сега”.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред Нова тв. Думите идват след консултативната среща при президента Румен Радев, посветена на отношенията със западната ни съседка, свикана преди Европейския съвет на 17 октомври. На него лидерите от ЕС трябва да решат дали да поканят за преговори за членство в Съюза на Северна Македония и Албания. 

„Темата за Македония винаги е била свързана с едно много ясно условие, а то е именно добросъседски отношения”, подчерта Захариева. 

По думите й още през 2012 година е имало поредна препоръка за започване на преговори за членство на Северна Македония в ЕС. Тогава позицията на България е била, че не може да подкрепи членство на страната в ЕС, именно поради липса на добросъседски отношения.

„Очевидно, Северна Македония е национална кауза за България. Най-близки до сърцата и най-видими са историческите въпроси, но в нашата политика към Северна Македония има много повече неща – икономика, туризъм, свързаност, култура, образование, роуминг и други”, посочи още вицепремиер Захариева.