"Това беше първото и последно участие на г-н Сидеров в тази кампания в ефира на БНТ. Докато ние не получим официално извинение от г-н Сидеров, което ще разгледаме, аз моля най-учтиво колегите да не канят г-н Сидеров. Всъщност не моля, а разпореждам, за да се знае чия е отговорността за това решение. Докато съм генерален директор на БНТ, няма да търпим подобно отношение и поведение в ефира".

Това заяви генералният директор на БНТ Емил Кошлуков след безпрецедентния скандал в предаването "Референдум" снощи, предизвикан от лидера на "Атака". Поведението му предизвика дори появата на охрана и жандармерия в студиото. В отговор пък лидерът на "Атака" заплаши със съд.

Конкретното предаване на "Референдум" ще бъде свалено от сайта на националната телевизия, няма да бъде излъчено и негово повторение, стана ясно още от думите на Кошлуков. И обяви, че предпочита да плати глоба, отколкото това нещо да бъде излъчено повторно. 

Директорът на БНТ поздрави водещата на предаването, както и колегите, които са се справили със ситуацията и не са прекратили ефира. И поднесе извиненията си на политическите партии, участвали в дебата снощи, както и на зрителите на националната телевизия.

БНТ разпространи и декларация по случая, която завършва с призив всички политици в Народното събрание да се "дистанцират от поведението" на Сидеров. Освен това телевизията ще поиска от ЦИК и СЕМ да изключат "Атака" от споразумението за безплатни и платени участия на представители на "Атака" в ефира й по време на предизборната кампания за местните избори на 27 октомври. 

Ето и пълния текст на декларацията на БНТ:

Ръководството на БНТ заклеймява грубото незачитане на подписаното между ЦИК, БНТ и политическите партии споразумение от лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Държанието му в предаването "Референдум" от 01.10.2019г. беше възмутително и накърни достойнството на водещата на предаването Добрина Чешмеджиева и на всички работещи в БНТ.

Ръководството на БНТ декларира, че застава зад Добрина Чешмеджиева и зад нейните действия по време на предаването.

Ние смятаме, че поведението, което демонстрира г-н Сидеров, беше низко, това беше демонстрация на безнаказаност и липса на уважение към БНТ, каквато депутатският имунитет не му дава.

Недопустимо е използването на ефира на обществената телевизия и употребата на език на омразата, на думи, които очернят политически опоненти.

Никога в 10-годишната история на предаването "Референдум" не е имало такова шокиращо поведение на участник.

Припомняме, че участието в предаването "Референдум" на 01.10.2019г. на господин Сидеров е в качеството му на председател на ПП "Атака "и ръководител на предизборния щаб.

Заради това отношение БНТ ще предложи на ЦИК и СЕМ да изключат от споразумението ПП "Атака" и тя да няма безплатни и платени участия в БНТ.

Надяваме се също и политиците в НС да се дистанцират от поведението на Волен Сидеров.

Патетични изяви и творчески успехи

Малко след като декларацията на БНТ бе публикувана, Сидеров изнесе петминутна тирада в кулоарите на Народното събрание, поантата от която е, че ще съди Кошлуков.

По изпитаната схема на атаката като форма на отбрана, той първо се обърна към журналистите защо не се били възмутили "като медии" от изгонването му от ефира на БНТ.

"Явно на вас ви е по-удобно да нападате отново мен. Аз съм свикнал на това упражнение от 15 години - медиите да са срещу мен и то под диктовка", влезе в ролята на жертва депутатът.

Самият Сидеров не виждал причина да се извинява за снощното си поведение. Виждал обаче причина Чешмеджиева да му се извини, за това, че му е спряла микрофона и се държала тенденциозно.

На въпроса как ще процедира "Атака" оттук насетне, след като има договор с телевизията за предизборно отразяване, а лидерът й не е вече желан гост там, Сидеров отвърна, че ще заведе дело.

"По закона за договорите и задълженията, когато нарушиш един договор, трябва да отговаряш", посочи.

"Оставям настрана патетичните изяви на г-н Кошлуков, който очевидно много иска да се хареса на соросоидите, които между другото не го харесват, искат му оставката", посочи по адрес на генералния директор на БНТ Сидеров и се опита да сложи край на разговора с журналистите като им пожела "високи творчески успехи".

Те обаче го попитаха дали е употребил алкохол във вечерта на участието си в "Референдум". На което той отвърна с въпрос "А вие употребявате ли алкохол?". Както и с: "Този въпрос защо не го задавате към Красимир Каракачанов (лидер на ВМРО), който редовно употребява алкохол? Защо сте толкова толерантни към Каракачанов? Плаща ли ви..."

"Не съм пил... Защо трябва да съм пил. Какво му е интересното на това" - все пак отвърна Сидеров след зададен многократно един и същ въпрос.

И пак се впусна в лични нападки и обиди към Каракачанов и към журналисти, които през годините са го питали дали е пил, употребявал наркотични вещества или дали е ходил на психиатър.

"Това не са въпроси, това са поръчки, поръчки..." Така Сидеров сложи край на въпросите, като очевидно не му хареса този дали вчера не е бил на празненство на Нова телевизия преди да отиде в студиото на БНТ.

Партийната бележка

Редно е да се отбележи, че така създалата се ситуация по същество е разрив в отношенията между Сидеров и Кошлуков. През 2017 г. Кошлуков се кандидатира за генерален директор на БНТ, като за да отговори на изискването за пет години трудов стаж на ръководен пост в телевизия за целта му бе издадена бележка от... партийната телевизия на "Атака" - "Алфа". Въпросната бележка удостоверяваше, че Кошлуков е бил програмен директор на "Алфа" в периода 2016-2017 г.  

Тя обаче му изигра тогава лоша шега, защото след разразилия се обществен дебат мнозинството в СЕМ я взе предвид като партийна обвързаност, каквато е недопустима по закон за поста на генералния директор. Конкурсът тогава спечели Константин Каменаров, който обаче в последствие назначи Кошлуков за програмен директор. 

Самият Кошлуков пое обществената медия това лято, след като се наложи Каменаров да бъде предсрочно освободен, като завоалирано се разграничи от него по отношение на задълженията, които телевизията е натрупала през последната година и половина.

Любопитно е също така, че в биографичната справка за Кошлуков, публикувана на сайта на БНТ с поемането на новия пост, липсва описание на заеманата от него длъжност в телевизията на "Атака". Посочва се само, че "от 2015 г. до 2017 г. Емил Кошлуков работи като водещ в Канал 3 и консултант по различни медийни проекти".