Съветът за електронни медии (СЕМ) ще сезира правоохранителните органи за нарушение на два текста от Закона за радиото и телевизията във връзка с безпрецедентното прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт" на 13 септември и на база изслушвания за кризата в БНР. 

Според експертите на регулатора има данни за нарушения на следните текстове от ЗРТ: 

Чл. 5.

(1) Този закон гарантира независимост на доставчиците на медийни услуги и на тяхната дейност от политическа и икономическа намеса.

(2) Не се допуска цензурирането на медийни услуги под каквато и да е форма.

Това съобщи членът на СЕМ Бетина Жотева в края на срещата на органа с представители на редколегията и журналисти от програма "Хоризонт", която бе по тяхно настояване. Жотева припомни, че СЕМ е реагирал бързо на спирането на ефира на "Хоризонт" за пет часа, изслушал е и генералния директор на БНР Светослав Костов, и журналисти от радиото. Впечатлението й от срещите е, че "слуша истории от различно радио", но на база на чутото може да бъдат сезирани правоохранителните органи - прокуратурата.

Не стана ясно по кои текстове от НК се третират цензурата и политическата и икономическата намеса. Най-близки до това тълкуване са тези за принуда и изнудване (макар че задача на прокуратурата в България е и общият надзор за законност, т.е. - дали се спазват всякакви различни закони, б.р.). В добавка, ако пожелае, самата прокуратура може да се самосезира - по разказа на пенсионирания директор на "Хоризонт" Ивайло Савов, който обяви, че Костов е заявявал, че ще бъде "сготвен", ако не изпълни поетия ангажимент.

В разговора със СЕМ преди това зам. главният редактор в оставка на програма "Хоризонт" Даниела Късовска директно поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов заради опита за налагане на цензура, поддаване на външен натиск и въобще кризата в радиото след двупластовия скандал - първо свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и обстоятелствата около този сюжет, а след това и безпрецедентното замлъкване на "Хоризонт" на 13 септември.

Присъстващите журналисти от радиото я подкрепиха. 

"Върху общественото радио е направен опит за натиск и цензура, нещо, което е напълно недопустимо. Решихме да говорим, защото не може да се мълчи. На карта е поставена свободата на словото. Това е основното ни право и то е застрашено. Затова сме тук и очакваме вие по правилата да направите каквото е необходимо, за да можем ние да продължим да работим", заяви Късовска.

На срещата, поисканата от редколегията на "Хоризонт", освен Късовска, която подаде оставка от поста си след пенсионирането на директора на програмата Ивайло Савов, предшестващо случая с Великова, присъстваха и председателят на редколегията, която е независим от ръководството орган - Николай Петров, както и самата Великова. Тя показа и заповедта за свалянето й от ефир и разказа за своя среща с Костов, предшестваща решението за свалянето й от ефир и премахването й от съдебния ресор. Присъстваха и журналисти от програма "Христо Ботев" на БНР.

Срещата между СЕМ и журналистите се случва преди заседанието на медийния регулатор, на което трябва да се реши ще има ли санкции и какви по казуса със спряното излъчване на "Хоризонт". Тя се провежда в момента.

За разговора си със Светослав Костов преди свалянето й от ефир Великова разказа, че той е бил по негова покана, но не в сградата на радиото, а в Борисовата градина, която се намира срещу БНР. По думите й разговорът бил по-скоро "приятелски" - заради дългогодишното им познанство. Костов й казал, че има много голям натиск да бъде свалена от ефира - обадили му се били четирима души. Не ги назовал.

"Казаха ми, че децата ми ще останат гладни, че няма да си намеря работа", обяснил Костов, твърди Великова. 

По думите й тя посъветвала този натиск върху генералния директор на БНР да бъде огласен, но това било отхвърлено с аргумента, че няма доказателства. 

"В този разговор той ту казваше, че ще си подаде оставката, ту че ще ме свали", обясни Великова.

Освен за натиск Костов във въпросния разговор говорил и как имало реплики за намаляване на бюджета на радиото, за сливането му с БНТ и прочие.

Тя цитира и вече пенсионирания шеф на "Хоризонт" Ивайло Савов, който й съобщил, че има натиск да не отразява процедурата по избор на Иван Гешев за главен прокурор.

Великова представи на вниманието на СЕМ имейл, изпратен ѝ от и.д. директора на програмата Николай Кръстев (който впоследствие също подаде оставка, след като престоя на поста няколко часа - б.р.). В него е заповедта, с която друг репортер е натоварен да отрази протеста срещу избора на Иван Гешев на 13 септември, а журналистката Диана Дончева да води на нейно място "Преди всички" в същия ден. Тя разказа, че генералният директор Светослав Костов я уведомил за натиска за свалянето ѝ от ефир ден преди това да се случи - на 12 септември.

По време на срещата, докато тя течеше във формат "въпроси и отговори", Великова разказа още един детайл от разговора си в Борисовата градина със Светослав Костов: тя предложила да потърси премиера, за да говорят за натиска над радиото, но директорът на БНР отвърнал: "Натискът не е оттам."

Великова допълни, че в телефонния им разговор след свалянето й от ефир Бойко Борисов звучал възмутен от случилото се с нея и изрично заявил, че той и партията му нямат нищо общо с него.