България била сред първенците в Европейския съюз по-най малко изгаряне на отпадъци в топлоцентралите. Трудно е да се определи кой замърсява въздуха, защото той е навсякъде.

Така министърът на околната среда и водите Нено Димов отговори на жителите на Бургас, Русе, Перник, Нова Загора, Гълъбово и др. градове, които се вдигат на протести заради мръсен въздух и миризми. Както е известно, заради масовото недоволство и твърденията, че се горят отпадъци без разрешителни, прокуратурата назначи проверка в електроцентралите в тези общини. Междувременно стана ясно, че България дори внася боклуци за горене. 

Днес Димов бе гост в сутрешния блок на Нова тв. На въпрос защо позволяваме внос на боклуци от Италия например, както  и тези боклуци да се горят в тецове - някой печели от вноса, а хората дишат същия този боклук, той предложи да започне от голямата картина.

И заразказва: имало отпадъци от т.нар. зелен списък, които се движат свободно из Европа, но и такива, за които държавата трябва да даде съгласие. Цел на Европа е в рамките за следващите 10-15 години е да се депонира не повече от 10 на сто от сметта. Което означава, че при максимума от рециклиране, който ЕК си е поставил от 65% "имате една разлика от 25%, които трябва да се изгарят". А България е единствената държава от ЕС, която е наложила ограничение вносът на отпадъците за изгаряне да не е повече от половината от това, което инсталацията може да изгаря. Което стимулира изгарянето на български отпадъци и производството на горива от тях.

ТЕЦ "Брикел" е изгорил през август 17 000 тона, което било пробно, посочи Димов. В разрешителното си има право за изгарянето на 500 000 тона. Които, оказа се, и министърът не знае откъде са дошли.

"После няма да е 30 пъти повече, защото в момента тече проверка и защо са се получили тези 500 000 тона и защо районната инспекция е дала такова разрешение, ще стане ясно. Така или иначе това няма да бъде изгорено и тук, когато става дума за тестово изгаряне е, да се вземат замервания и да може да се каже през какви процедури и дали въобще може да се разреши", даде заявка той.

Димов отчете 9 прекратени процедури за искане за разрешително за горене без екооценка от общо 10 заявления.

Колко общо горим и колко ще изгорим за следващата година се оказа мистерия.

"За следващата не можем да кажем. За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за около 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3%", отчете  Димов.

Средното ниво в ЕС е 28,1%, а за България е 3%, резюмира Димов. Само четири държави имат по-ниско ниво на изгаряне на отпадъците от нас: Кипър, Гърция, Хърватия и Малта.

На въпрос защо изобщо трупаме тези отпадъци и ги внасяме, какво ни носи това - отвърна: "Аз не знам какво им носи на операторите това. Знам, че нямат право да внасят повече от 50%".

"Вижте, хората ги интересува цапат ли нашите тецове", контрираха водещите и попитаха защо в останалите 23 държави в ЕС няма такива масови протести както у нас.

На което министърът отговори с разказ как изпратил тайно станция за замерване в Перник, когато тецът бе принудително спрян. Тя трябвало да замерва една седмица "без това да е известно", за да се види има ли разлика в чистотата на въздуха при неработещите мощности. В половината от времето на тайното замерване тецът работил, в другата половина - не. Работата била само с разрешеното гориво - въглища. Резултатът бил, че след като мощностите били включени "доста сериозно" се повишили емисиите на серни окиси, "което е съвсем естествено", както и фините прахови частици. В Перник нямат право да горят биомаса, посочи Димов.

Все пак стана ясно, че България също изнася отпадъци, не само внася - 825 000 тона за 2018-а. Това е 10 пъти повече от вноса за изгаряне, заяви министърът.

И посочи в обобщение:

"Въздухът се разпростира навсякъде и е много трудно да докажете кой цапа."

След което подчерта, че отоворността по следенето на чистотата на атмосферния въздух и планирането на индустриалните зони е на местната власт .