Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Перник в сряда издаде принудителна административна мярка за спиране на дейността на парогенератори 4 и 5 на "Топлофикация - Перник", контролирана от бизнесмена Христо Ковачки.

Мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, в нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството, съобщават от екоминистерството. Спирането ще бъде извършено, като се преустанови подаването на горива към котлите с цел принудително извеждане от експлоатация. Срокът на действие на мярката е до изпълнение на условията на действащото комплексно разрешително, се посочва още в съобщението.

Физическа проверка от екип на община Перник преди ден не откри никакви причини за задушливия въздух

След вчерашната информация, че ДАНС проверява свързания с Христо Ковачки пернишки ТЕЦ, рано тази сутрин от прокуратурата обявиха, че пращат проверки в още 3 дружества, свързани с енергийния бос. Разпореждането е лично на главния прокурор Сотир Цацаров, който нарежда на Министерство на околната среда и водите незабавни проверки, а на МВР - да им съдейства.

Става въпрос за зачестилите информации, че Ковачки гори отпадъци от Западна Европа.

"По повод постъпил сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на отпадъци от топлофикационни дружества, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на министъра на околната среда и водите извършване на незабавна проверка в „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „ Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД", съобщиха до медиите от прокуратурата. И четирите са в патримониума на самоковския бизнесмен.

Цацаров разпореди на МОСВ установяване на:

- издадени разрешителни за съхранение и горене и всички други необходими документи за осъществяване на производствената дейност на топлофикационните дружества;

- вида и количеството съхранявани и използване за горене отпадъци от всякакъв вид и съответствието им с документацията на дружествата и
замърсяване на околната среда включително и чрез измервания и проби на място, както и наличие в резултат на това на опасност за здравето на хората.

Главният прокурор е указал на министъра на вътрешните работи оказване на съдействие на органите на МОСВ при извършването на проверка на място и е определил срок от 1 месец за изпълнение на възложената проверка, се казваши още в съобщението от прокуратурата.

Интересно е, че дело за приватизация на мина "Ораново", дадена незаконно (според обвинението) на Христо Ковачки, тече от няколко години срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров. Самият Ковачки обаче не е сред обвиняемите.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.