ДАНС, прокуратурата, МВР, екоинспекцията и здравната инспекция влизат в свързания с Христо Ковачки ТЕЦ "Републка" в Перник. Причината: протеста на гражданите срещу системно замърсяване на въздуха в общината. Перничани се оплакват  от острата задушлива миризма, която се носи в града във вечерните часове и през почивните дни и подозират, че в централата се горят непозволени отпадъци. Недоволстват и от заявеното от топлофикацията инвестиционно намерение да се горят RDF материали.

Ще се проверяват с внезапни проверки и всички останали индустриални обекти на територията на област Перник, за да се установи кой замърсява въздуха в града.

Това стана ясно днес на съвместна пресконференция на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който след дни на гражданско недоволство все пак отиде на място и кмета Вяра Церовска.

Двамата съобщиха още, че са набелязани конкретни мерки, едната от които засилване на внезапните проверки при зареждането на ТЕЦ "Република", за да се види какво точно се гори. 

Внезапна проверка е правена и снощи в ТЕЦ-а. Проверени са и обектите в района, но нарушителите отново не са установени.

"Миризма наистина имаше - остра, задушлива, с най-голям интензитет в района на Десето училище", каза обаче Церовска.

"В ТЕЦ-а влязохме, гледахме и в пещта за горене, обиколихме всичко, което беше възможно – вътрешноградската магистрала, до Сини вир, не открихме следи от горене на отпадъци. Това наистина е един изключително постоянен ад, който всяка вечер взривява моите съграждани. Няма да позволя да бъде упражняван терор на перничани и категорично заявявам, че каузата за чист въздух ще бъде битка, в която всички заедно ще извоюваме победа", допълни тя.

Димов отбеляза, че многократно е сигнализиран от кмета и са извършвани множество проверки от РИОСВ-Перник. Само през последните шест месеца са направени 16 проверки на ТЕЦ "Република", като шест от тях са планови, останалите - внезапни. Установени са няколко нарушения, едното от тях е за нерегламентирано изгаряне на дървен чипс. Наложена е санкция от 35 000 лв., но след съдебен процес, съдът я е намалил на 10 000 лв.

В края на 2018 г. също има констатирани нарушения за изгаряне на биомаса, което не е разрешено и е в нарушение на комплексното разрешително, за което има наложена санкция от 50 000 лв., но тя също се обжалва в съда. На сушилнята в ТЕЦ-а също има наложена принудителна административна мярка, като през последните шест месеца не е установено тя да работи. 

Димов каза още, че има движение на отпадъци и че преди десетина дни е изпратил писмо до Агенция "Митници" и до полицията за засилване на контрола на границата за нерегламентиран внос.