Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев беше задържан преди вчерашния протест срещу единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. И изкара една нощ в ареста на Първо районно управление в София.

Около 17 часа  в петък Боришев се намирал в градинката на хотел "Рила", където очаквал началото на протеста, когато видял струпване на полицейски части. Той тръгнал да ги снима, което придизвикало груба реакция от представителите на органите на реда.

И въпреки че Боришев им представил журналистическата си карта, той е бил задържан по указа за дребното хулиганство (Указ № 904 ОТ 28.12.1963 Г. за борба с дребното хулиганство) и отведен в Първо районно управление на МВР в София, разказа фоторепортерът.

Там едва към 19 часа успял да се обади на адвокат Николай Хаджигенов. Боришев е оставен в ареста на управлението през нощта. В 14 часа днес се е явил пред съдия в Софийския районен съд и е оправдан и освободен. 

Фоторепортерът е бил задържан по време на работа, при това той е удостоверил, че е журналист, е посочил пред съда защитникът му.

"Въпреки че отбелязах, че той е един от петимата най-известни фоторепортери в страната и няма нужда да го прави. Полицаите трябва да го познават", добави той.

"Този указ, който е от 1963 г., продължава да служи за разправа с неудобните. Въпреки многократните усилия през годините той да отпадне, това не се случва. Полицията продължава да го използва като наказателна мярка", обясни адвокат Хаджигенов.

Той припомни, че полицаите твърдят всеки път, че не могат да бъдат снимани, но това не се отнася до случаите, когато те са на работа.

Сега Веселин Боришев обмисля да съди полицията за полицейски произвол.

"Още в понеделник ще подам жалба срещу задържането му", заяви и адвокат Хаджигенов.

Клуб Z отправя специално питане  към вътрешния министър: кой е издал заповед да се арестуват журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения? 

И колко пъти досега журналисти са арестувани за това, че снимат полицаи? Или протестът срещу Гешев е особен случай и актът на полицията има за цел сплашване?

Коментари

"Четвъртата власт" явно се засяга,

когато полицията ги третира както третира обикновените граждани, ама уелкам ту дис кънтри, както биха казали партньорите. Слаба репортерска работа обаче, Навалнер всеки път изкарва по некоя серия от СИЗО-то със смартфоня, а тук само страшни истории. Апропо, "освобождаването" по този указ е автоматично, има ли наложено административно наказание от съдията или не, че да знаем като снимаме какво ни чака?
Not-Independent Observer's picture
Not-Independent Observer
Not-independent-observer

беззаконие на милицията

Снимането на обществено място, вклч и на милиционери НЕ Е ХУЛИГАНСТВО,без значение дали си журналист или шлосер-примерно. Съдът ще го оправдае и на втора инстанция(делата по УБДХ се гледат на две инстанции, и в вмного кратки срокове). После -незабавно си завеждате дело срещу самозабравилата се милиция. Ако не сте доволен от резултата, и делце пред Страсбург. Такова флагрантно беззаконие няма да остане без последици. Ангажирайте адвокат да ви пусне и жалба и до прокуратурата(не я пишете сам-за да не се обърнат нещата срещу вас-задължително адвокат . Да повторя: 1. не е хулиганство да снимаш милиционер, и няма законова забрана да снимаш милиционери , когато са на обществено място. 2. Няма проблем да снимаш милиционери, дори и да не си журналист. Или всички хора на протеста срещу Гешев са били хулигани, масово снимаха? 3. да напомня,че преди години случая с корумпирания катаджия беше разкрит благодарение на СКРИТА КАМЕРА. И какво според милицията снимащия е хулиган ли,? Като тук снимането е било явно. 4. Заплатите на милицията бяха увеличени не за да бъдат тероризирани хората, плащащи заплатите с данъците си. 5. Първо РП ли-същото, милиционери от които пребиха Р.Б пред НДК -защото е с дълга коса, РПУ-то в което милиционер си самвоскъса пагона, милиционери говориха неистина пред съда(видно от ВЛЯЗЛАТА В СИЛА ОПРАВДАТЕЛНА ПРИСЪДА СРЕЩУ ГРАЖДАНИТЕ В СЛУЧАЯ СЪС СКЪСАНИЯ ПАКОН)

Веселин Боришев арест

Полицията правилно си е свършила работата, когато има "работещи" фотографи в състояние, това са обективните последици. Успех на медията...

Съд до дупка

Свинете не са над закона, така че завеждайте дело. Баща ми преди години успешно осъди КАТ за неадекватни постановления след ПТП.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.