След пауза от 3 десетилетия, през последните 7-8 години каузата на българския комикс бавно, но сигурно набира скорост. Докъм средата на годината вече се появиха три изцяло български комикс издания, а само през този революционен месец септември – още два (дано и читателите им да се увеличават със същото темпо).

Най-новият от тях – по сценарий на Благой Д. Иванов и рисунки на Петър Станимиров – ще се появи в книжарниците в близките дни. Месеци наред двамата автори са прекарали затънали в похот, леност, гняв… и останалите от седемте смъртни гряха, според християнската концепция. Благой Иванов „грешал” пред компютъра, а Петър Станимиров – също, защото може би най-известният български художник в тази област от десетина години рисува предимно с компютър.

Резултатът от този труд са седем греховни истории в думи и картинки, всяка от тях посветена на един от смъртните грехове, събрани на 207 страници луксозна хартия, на цена малко под 17 лв. Заглавието на книгата е „Седем градски гряха”, макар че според Библията греховете съществуват много отпреди градовете, селата и даже махалите – завладян от завист Каин, който е едва третият човек след Адам и Ева, убил по-малкия си брат Авел. Но историите от книгата се случват в съвременността и в градска среда.

Този братски сюжет е разработен в осъвременен вариант в книгата под името „По-добрият” и авторът му е поставил мото от „Послание на свети апостол Павла до Галатяни” 5:26:26:

„Ако живеем духом, по дух сме длъжни и да постъпваме. Да не бъдем пустославни, един други да се не дразним, един другиму да си не завиждаме”.

Всъщност, всеки от седемте разказа започва с цитат от Библията, въпреки че авторът на историите е известен с атеистичните си възгледи.

„За мен Библията беше много сериозен източник на вдъхновение – казва Благой. – Аз гледам на нея като на митология и независимо дали човек е вярващ или невярващ, той може да се вдъхнови от нея за нещо смислено. В този ред на мисли аз харесвам „Животът на Брайън” на „Монти Пайтън”, а харесвам много и „Страстите Христови” на Мел Гибсън. Единият е анти, другият е про. В рамките на изкуството не трябва да има табута.”

Благой добавя, че още в самото начало двамата с Петър Станимиров решили нещо много важно:

„Независимо дали някой от нас вярва в нещо, или не вярва в нищо, ние не искаме книгата да бъде прорелигиозна или антирелигиозна. Тя е провокативна на базата на религията, но не застава на една от двете крайни позиции. Аз не съм вярващ и много мразя всяка форма на проповядване, включително и на атеистичната”.

Откъс от „По-добрият” (Завист)

Със „Седем градски гряха” авторите целят да покажат, че комиксите не са инфантилно забавление и предлагат произведение за зрели хора, които могат да оценят не само историята и визуалния разказ, но и посланието, ако има такова.

„Не сме се опитвали да бъдем много оптимистични, а още по-малко дидактични. Не поучаваме, а оставяме читателя сам да се ориентира дали и в коя от историите има някакъв морален тезис”, казва Благой.

Допълнителна стойност на изданието добавя фактът, че всеки от разказите за отделните грехове е нарисуван в различен стил, вдъхновен от събитията в него. А събитията са съвременни и се случват в градска среда. Чисто визуално ги обединява обща за всеки разтвор рамка, която още от началото на всяка история постепенно засилва напрежението чрез намеци с различни елемент… но в края винаги има изненада за читателите.

„С Благой се познаваме много отдавна, но до този момент аз бях илюстрирал само един негов разказ – отбелязва Станимиров, – а много ни се искаше да направим нещо по-голямо заедно”.

Откъс от „Да отпуснеш нервите“ (Гняв)

Идеята хрумва на Благой по време на почивка в Германия през лятото на 2017 г. През август вече е готов с първите синопсиси на историите и ги предава на художника.

Що се отнася до личните им най-големи греховни изкушение, според художника едва ли има човек, „който да не е прегрешавал, дори и само в мисълта си – и по седемте начина. Човешко е да се греши, но предпочитан грях нямам – макар че след като завърших работата по книгата, леността започна да ме изкушава доста силно”.

„Съгласен съм с Пепи, че тези седем гряха са седем аспекта на човешката природа, които малко или много могат да се проявят у всеки от нас в даден момент – признава Благой. – Въпросът е да успеем да ги подчиним, преди те да са ни подчинили. Лично при мен между 20-ата и 30-ата ми година може би най-силно ме е изкушавала похотта, но сега и аз съм в период, когато ме влече леността. Иначе харесвам и седемте, но в леки здравословни дози. Особено чревоугодието.”

В края на разговора нямаше как да не попитам Благой Д. Иванов и Петър Станимиров защо са облечени с еднакви тениски. Причината е проста – майката на Благой, която го е запознала още като дете с художника, е дошла от Германия, където живее, за премиерата на „Седем градски гряха” и е донесла по една тениска и на двамата „заклети бийтълмани”.

Откъс от „Сестрите“ (Горделивост)

Комиксът ще бъде представен предпремиерно на „Aniventure Comic Con“ в събота от 11,20 ч., в зала 4 на „Интер Експо център“, София. Официалната премиера е на 19 септември от 19 ч. в „Сити Стейдж”. Издателите „Сиела” обещават да изненадат и провокират гостите с нещо смело.

Да издадеш без компромиси с качеството български графичен роман или сборник разкази е риск или лукс. В „Седем градски гряха” няма компромиси с качеството на печата или хартията. За да разберем дали рискът ще донесе успех – във време, когато продажбите на българските романи рядко надхвърлят трицифрени числа – трябва да изчакаме. Пък и да решим дали тиражът е единственият измерител на успеха.

"Площад Славейков"