Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руското военно и цивилно разузнаване развиват дейност в България, но тя по никакъв начин не е свързана с организацията "Русофили", коментира пред БНР бившият посланик на страната ни в Москва Илиян Василев по повод на т. нар. шпионския скандал.

След обиски и разпити на членове на "Русофили" на 9 септември, вчера от прокуратурата съобщиха на специален брифинг, че председателят на движението Николай Малинов е бил задържан, повдигнато му е обвинение за шпионаж и е бил освободен срещу гаранция от 50 хил. лв. без право да напуска страната. Руският генерал Леонид Решетников получи забрана от 10 г. да влиза на територията на страната.

Илиян Василев беше в руската столица по времето на шпионския скандал от 2001 г., когато руски разузнавачи, които действат в София, са разкрити и върнати в Москва. Тогава се стига до размяна на дипломати между двете столици и рязко влошаване на взаимоотношенията. Василев бе категоричен, че тогава преди да се стигне до медиен отзвук, е извършвана месеци работа.

"Сега - няма никакви ясни доказателства, а се търси единствено медиен отзвук преди изборите", смята бившият посланик в Русия.

"Ние знаем, че на територията на България развива дейност мрежа на военното и на цивилното разузнаване на Русия. При това не го знаем заради нашите служби, а защото партньорските служби ни го казват. И ние не предприемаме дело по тия теми, не предприемаме дело по случая "Гебрев", за Скрипал се направихме, че не чуваме. Главният прокурор на Черна гора ни каза, че от Пловдив ГРУ е организирало преврата. И ние не правим реални неща, а се занимаваме с една организация, на която като пише "Русофили" - ами те с какво друго да се занимават", отчете Василев.

Потулването на обществената енергия

Политическата сметка за налагането на Иван Гешев за главен прокурор въпреки неговата обществена неприемливост се плаща от ГЕРБ. И за да се потули протестната обществена енергия, се генерира шпионски скандал. Това мнение изрази разви своята теза Илиян Василев в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и TV1.

"Външното министерство трябва да предупреди българските граждани в Русия, че е напълно възможно на някой да му бъде спретнато някакво дело", каза бившият посланик в Москва, който има забрана за влизане в Русия, и добави:" С Русия не се джафкаш, а се отстоява сериозна политика".

Продължение на предизборната порнография

В основата на шпионския скандал е предизборната ситуация, коментира отново пред БНР социологът Кольо Колев.

„Бих нарекъл това продължение на предизборната порнография, само че тук отиват доста по-далече, тъй като вече има и институционална намеса -  абсолютно несръчна и безумна“, коментира Колев.

„Висок пилотаж предизборна порнография - без всякакво съмнение, с външнополитически привкус. Това от една страна цели да повлияе на изборите в страната, от друга страна - да повлияе на взаимоотношенията с Русия“, продължи той.

Според Кольо Колев всичко това са „плоски политически игри“. За него е учудващо обаче, че прокуратурата се намесва в тази история.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.