Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Китайското правителство настоява американските власти да престанат да оказват едностранен натиск на китайски компании. Това заяви днес говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан, цитиран от ТАСС, предава БТА.

"Решително сме против това, че САЩ прибягнаха до едностранни санкции срещу китайски компании. САЩ трябва да престанат да очернят китайския бизнес, да спрат да му оказват натиск, да създадат благоприятна атмосфера за равноправно взаимодействие", заяви Гън на редовен брифинг. 

По думите на дипломата Вашингтон е заел крайно несправедлива позиция спрямо предприятията, най-вече телекомуникационните компании и конкретно "Хуавей" (Huawei).

В същото време председателят на технологичния гигант Ерик Сю каза в интервю за германския всекидневник Handelsblatt, че компанията е приела, че дълго ще живее с натиска на САЩ. Той твърди, че никой в "Хуавей" не си прави илюзии, че конфликтът ще бъде решен през следващите седмици или месеци. 

Това е поредната размяна на реплики между представители на две от най-силните икономики в света по повод практическата търговка война, която двете страни водят. Преди дни Китай депозира в Световната търговска организация жалба срещу САЩ заради вносните мита.  От 1 септември Съединените щати започнаха да облагат с 15 процента вноса на китайски стоки, сред които обувки, смарт часовници и телевизори с плоски екрани. Това стана, след като Пекин наложи нови мита върху американския суров петрол като поредна ескалация на двустранната търговска война.

Международните инвеститори са в непрекъснато напрежение и очакват скоро все пак да  бъде сключена търговска сделка между двете страни. Американският президент обаче предупреди в Туитър, че ако сделката не бъде сключена преди края на мандата му, то тя ще бъде много по-трудна за реализиране, ако бъде преизбран през 2020 година. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.