Йорданка Фандъкова обяви днес, че ще се кандидатира за трети път за поста кмет на София.

Това стана по време на проверка на строителството на участък от третата линия на метрото от Орлов мост до бул. "България".

Според Фандъкова да не се кандидатира би било "предателство към софиянци", тъй като имало още много работа за вършене в столицата. Тя маркира и трите си основни приоритета за следващия мандат - осъвременяване на крайните квартали, озеленяване на София и нови паркове, както и дигитализация на града.

Кметицата обеща и нов екип, но не навлезе в детайли кои ще са в него. Посочи, че продължава с "нови хора и нова енергия" и ще предложи план-график за работа. 

"София се развива и променя през последните 10 години, не с приказки, а с работа. И то с много работа. И това е моята основна мотивация да продължа", посочи тя.

Допълни, че за нея гражданската енергия и подкрепа били много важни и чувала хората, в това число когато я критикуват. "За мен е важно това, че колкото повече хора са ангажирани с града, с неговия живот, толкова по-сигурно е, че можем да продължим промяната", допълни.

"През последните години наложихме сериозна скорост на промяна. Тя като че ли изглежда естествена, но не е. Това се дължи на много работа и усилия. Градът ни днес е динамично развиващ се. Той е град на възможностите. Затова бих искала да продължим да работим заедно за София, знаейки че оттук до октомври нашите резултати ще бъдат отричани, ще бъдат изтъквани грешки", каза още Фандъкова.

И призна:

"Да, бъркала съм при решенията си и при оценките си, както за хора, така и при ситуации. Но за 10 години с този темп на работа и с тази скорост е съвсем естествено да се допускат грешки. За мен е важно, че анализите и изводите, които правя след това, са допълнителна мотивация. 

"За мен София е моят град. Тук съм учила от 13-годишна възраст, тук съм родила детето си, тук съм работила за града повече от 20 години и имам енергията да продължа да работя за София", заяви още Фандъкова.

Йорданка Фандъкова е кмет на София от 2009 г., когато кметът тогава Бойко Борисов спечели с ГЕРБ парламентарните избори и за първи път стана министър-председател. И на практика сега ще се бори за трети пълен мандат.

Очаква се до два дни официално кандидатурата си да обяви и омбудсманът Мая Манолова, считана за най-сериозния съперник на Фандъкова.